Hirdetés
Piros figyelmeztetés hőségre
Harmadfokú hőségriadó van érvényben
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Marad a rendkívüli forróság

Pénteken is forrón süt le ránk a nap, a nagy melegben azonban ismét megnövekszenek a gomolyfelhők. Frissítő záporok, zivatarok főként északon, északkeleten és nyugaton, északnyugaton fordulhatnak elő helyenként. A déli, délkeleti szél többfelé élénk, északnyugaton erős lehet, zivatarokat pedig továbbra is kísérhetnek viharos lökések. Napközben 34-41 fokra számíthatunk.

Szombaton egy gyenge hidegfront hatására nyugaton, északnyugaton 30-35 fok közé mérséklődik a forróság, máshol 36-41 fok várható. A napos idő mellett elszórtan alakulhatnak ki a délutáni, esti órákban záporok, zivatarok. A Dunántúlon egy-egy heves zivatar sem kizárt, amihez nagyobb méretű jég, szélvihar és felhőszakadás társulhat. Itt az északnyugati, a Dunától keletre a nyugati-délnyugati szél lehet többfelé élénk, néhol erős.

Vasárnap nyugaton és északon egy hidegfront enyhíti kissé forróságot. Itt 30 és 34 közé esik vissza a hőmérséklet, míg máshol 35-39 fokos forróság várható. Helyenként, ekkor elsősorban már a Dunától keletre záporok, zivatarok előfordulhatnak. Nyugaton az északi, máshol a nyugati-északnyugati szél támadhat fel időnként.

A jövő hét első napjaiban ismét fokozódik a forróság, perzselő napsütés várható, kedden az abszolút melegrekord is megdőlhet, akár 42 fokot is mutathatnak a hőmérők. Hétfőn csak néhol, kedden északon, északnyugaton elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, és ezen a napon a légmozgás is többfelé feltámadhat.
Kiadta: Varga Sándor (ma 08:06)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Lenge ruha
Lenge ruha
Hirdetés
12 P
39
23
jeles nap
13 Sz
38
23
jeles nap
14 V
37
23
15 H
38
23
16 K
39
24
17 Sz
37
24
18 Cs
36
23
19 P
34
21
20 Sz
34
21
21 V
34
21
jeles nap
22 H
32
20
23 K
33
19
24 Sz
33
20
25 Cs
33
20
jeles nap
26 P
32
19
27 Sz
29
17
28 V
32
17
29 H
32
19
30 K
32
19
31 Sz
29
18
1 Cs
31
17
2 P
30
16

Pollenjelentés

Erős pollenterhelés

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen.

A lórom és a kenderfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony, helyenként elérheti a közepes szintet.

Több helyen regisztrálták már a parlagfű valamint az üröm, a szerbtövis és a rézgyom pollenszemeit, de még csak alacsony koncentrációban.

A kültéri allergén gombák spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Pénteken továbbra is a rendkívüli hőség jelenti majd a legnagyobb megterhelést szervezetünk számára.

A nagy melegben ismét jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel.

Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság.

A trópusi éjszakák miatt az éjjelek sem lesznek pihentetőek.

Alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk.

Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok.

Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken alapvetően napos idő várható, de a helyenként kialakuló hőzivatarok környezetében - ezekre elsősorban északon, északkeleten és nyugaton, északnyugaton számíthatunk - vizessé, csúszóssá válhatnak az utak, néhol hirtelen lecsökkenhet a látótávolság.

Az déli-délkeleti szél többfelé megélénkül, északnyugaton időnként meg is erősödik, de a zivatarok környezetében viharos lökések is csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A nagy melegben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Harmadfokú hőségriadó van érvényben.

Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Pénteken marad a forró nyári idő a Balatonnál sok napsütéssel. A késő déluitáni, kora esti órákban egy-egy zápor, zivatar nem kizárt. A délies szelet időnként élénk lökések kísérhetik. Délután 35-38 fok között alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között nagyon erős, akár extrém erős lehet a vízparton, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
27°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Pénteken marad a forró, nyári idő az Adrián. A napsütést legfeljebb északon zavarhatja meg egy-egy átmeneti zápor, zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. Délutánra 31 és 37 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A tenger vize Pulánál 28, Splitnél 27 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
35°C
felhős
37°C
felhős
35°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép