Hirdetés
Narancs figyelmeztetés zivatarra
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Fony
Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak
Hirdetés

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hétfőn az ország déli-délkeleti felén szinte zavartalan lesz a napsütés, északon, északnyugaton több lesz a felhő az égen. Egy hidegfront hatására a délután második felétől itt már záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt jégeső, felhőszakadás kíséretében. A délnyugati szél sokfelé erős, néhol viharos lehet, majd késő délutántól az ország északi-északnyugati felén egyre többfelé északnyugatira fordul a szél iránya, nagy területen viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet a front előtt még 24 és 31 fok között alakul, ám késő délutántól északnyugaton, majd északon hirtelen több fokkal lehűlhet a levegő.

Kedden már sokfelé számíthatunk esőre, záporra, délen, délkeleten és néhol keleten zivatarokra is. Élénk, erős lesz az északira, északnyugatira forduló szél. Jelentős lehűlés érkezik. A legmagasabb hőmérséklet 9 és 22 fok között alakul, délen, délkeleten mérhetünk még 20 fok körüli, északnyugaton pedig 10 fok körüli maximumokat.

Szerdán az erősen felhős, borongós idő várható, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Elszórtan még eső, zápor kialakulhat. Többfelé élénk, erős lesz az északi szél. Délután 12-17 fokot mérhetünk.

Csütörtökön keleti határszélen gyenge eső eshet, máshol elszórt záporok, néhol zivatarok lehetnek a napos időszakok mellett. Erős, a Dunántúlon és északkeleten helyenként viharos lesz az északi-északnyugati szél. Hűvös idő lesz, a maximumok 9 és 16 fok között alakulhatnak. Pénteken a változóan felhős-napos idő mellett helyenként előfordulhatnak záporok, néhol zivatarok. Élénk lesz a nyugati, északnyugati szél. Napközben 10-16 fok valószínű.
Kiadta: Varga Sándor (ma 09:28)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Kora nyárias öltözet, esernyő
Kora nyárias öltözet, esernyő
Hirdetés
15 H
24
9
16 K
12
8
17 Sz
12
2
18 Cs
11
1
19 P
12
-1
20 Sz
13
-1
21 V
11
0
jeles nap
22 H
11
0
jeles nap
23 K
12
0
24 Sz
12
1
jeles nap
25 Cs
14
2
jeles nap
26 P
15
3
27 Sz
16
3
28 V
17
4
29 H
17
5
30 K
18
4
1 Sz
19
5
jeles nap
2 Cs
21
8
3 P
18
7
4 Sz
19
7
5 V
19
7
jeles nap
6 H
19
7

Pollenjelentés

Tiszafaközepes
Kőrisközepes
Nyírközepes
Platánközepes
Eperfafélékmagas
Tölgymagas
Dióközepes
Gombákalacsony
Erős pollenterhelés

A pollenszezon legerősebb időszakába érkezett, egyszerre több, mint 20 féle allergén virágpora található meg a levegőben, többségük országosan tüneteket okozó koncentrációban.

A tölgy, a platán és az eperfafélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja a magas-nagyon magas tartományban alakul.

A nyír, a kőris és a dió pollenszintje a közepes, helyenként a magas szintet is elérheti.

Közepes koncentrációban van jelen a ciprus-és tiszafafélék, a komlógyertyán, a fenyőfélék pollenje is, a juharé, a fűzé, az ostorfáé alacsony-közepes szintet érhet el.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Orvosmeteorológia

Hétfőn megterhelő nap vár a frontérzékenyekre.

Délen folytatódik a nyárias meleg, így a melegfrontra érzékenyeknél továbbra is előfordulhatnak gyulladásos panaszok, bágyadság, fáradékonyság, migrén, alvászavar.

Délután az északi, északnyugati tájakra megérkezik a hidegfront, ami keringési problémákat, vérnyomás-ingadozást válthat ki, megnő a infarktus és sztrók veszélye.

Sokfelé erős lesz a szél, ami tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, valamint ingerlékenységet, nyugtalanságot idézhet elő.

A nagy napi hőingás megviselheti szervezetünket.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem! Az UV-sugárzás a déli órákban sokfelé eléri majd az erős fokozatot, ezért a szabadban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Közlekedésmeteorológia

Hétfő reggel még csak néhol, délután már többfelé alakulhat ki eső, zápor, zivatar az északi, északnyugati tájakon.

Az ország ezen részein a nedves útviszonyok mellett csökkent látástávolság, vízátfolyások, viharos széllökések és jégeső is nehezítheti a közlekedést az intenzívebb zivatarok környezetében.

A délnyugati szél többfelé megerősödik, ami jelentősen ronthatja a járművek menetstabilitását.

A túlnyomóan napos időben érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Az évszakhoz képest melegebb idő miatt tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Hétfő délelőtt napos idő várható a Balatonnál, majd a délután második felében és este esővel, záporokkal, zivatarokkal érkezhet meg a hidegfront. A nyugati, délnyugati, később a front miatt északnyugatira forduló szél megerősödik. A csúcshőmérséklet 26-28 fok körül alakul. Az UV-sugárzás a déli órákban már eléri az erős fokozatot, ezért a szabadban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
18°C
Adria
Adriai előrejelzés

Hétfőn sok napsütésre van kilátás az Adria térségében, csapadék nem várható. Sokfelé erős lesz a délies szél. Napközben 20 és 27 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

A tenger vize Pulánál 18, Splitnél 18 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
24°C
felhős
25°C
felhős
25°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép