Hirdetés
Citromsárga riasztás zivatarra
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Folytatódik a zivataros-napos idő

Pünkösdhétfőn eleinte helyenként, majd délutántól egyre több helyen kell számítani esőre, záporra, zivatarra - ma a Dunántúlon lesz belőlük a kevesebb. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső kísérheti, egy-egy hevesebb vihar is kialakulhat. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Napközben 24 és 29 fok közé melegszik a levegő, de a viharokat követően jelentősen visszaeshet a hőmérséklet.

Kedden folytatódik az esős, záporos, zivataros idő, délután és este hevesebb viharok érkezhetnek nyugat, délnyugat felől, akár zivatarlánc is kialakulhat. Napközben még hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Sokfelé lesz élénk, erős a délkeleti szél, zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A csúcshőmérséklet 23 és 30 fok között alakul.

Szerdán már hosszabb időszakokra kisüt a nap, elszórtan még főként az ország északi és keleti felén alakulhat ki eső, zápor, helyenként zivatar. A délnyugati szél sokfelé élénk, délnyugaton erős lehet. Délután 21-28 fokra van kilátás, északnyugaton lesz enyhébb az idő.

Csütörtökön keleten lehet több felhő, másutt többórás napsütés várható. Helyenként eső, zápor, néhány zivatar kialakulhat. Helyenként feltámadhat az északnyugati szél. Délután 22-27 fokra van kilátás. Pénteken a sok napsütés mellett többségében keleten, északkeleten számíthatunk záporokra, zivatarokra. A déliesre forduló szél többfelé élénk lehet, délután 23-30 fokra van kilátás.
Kiadta: Nagy-Kurunczi Rita (ma 09:25)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Nyári öltözet, esernyő
Nyári öltözet, esernyő
Hirdetés
20 H
28
13
jeles nap
21 K
28
14
22 Sz
26
15
23 Cs
26
15
jeles nap
24 P
24
14
25 Sz
24
14
jeles nap
26 V
25
14
jeles nap
27 H
27
14
28 K
27
14
29 Sz
27
14
30 Cs
28
15
31 P
28
15
1 Sz
28
15
2 V
29
14
3 H
29
15
4 K
28
16
5 Sz
28
16
6 Cs
29
16
7 P
28
16
8 Sz
30
15
jeles nap
9 V
30
15
10 H
30
17

Pollenjelentés

Eperfafélékalacsony
Tölgyalacsony
Fenyőfélékközepes
Pázsitfűfélékközepes
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Csalánfélékalacsony
Gombákalacsony
Átmenetileg mérséklődő pollenterhelés

A záporos-zivataros idő hatására átmenetileg mérséklődött a pollenterhelés.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a közepes-magas tartományban alakul.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja fokozatosan emelkedik, sokfelé még alacsony, de helyenként már közepes szinten van jelen.

A fák közül a fenyőfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes-magas tartományból alakul, a tölgyé, az eperfaféléké, a bodzáé és a vadgesztenyéé pedig alacsony-közepes szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Hétfőn nem érkezik front.

Napközben a fülledt időben vérnyomás-ingadozás, szívpanaszok, nehézlégzés, szédülés előfordulhat.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyneként felhőszakadással, jégesővel.

Emiatt az értintett tájakon vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők, néhol vízátfolyások nehezíthetik a közlekedést.

A záporokban, zivatarokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látótávolság, valamint erős, viharos széllökések kísérhetik, így jelentősebb mértékben romolhat a járművek menetstabilitása.

Hajnalra néhol pára, köd képződhet, amely átmenetileg korlátozott látási viszonyokat okozhat.

A napos tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk nagyobb követési távolságot! Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Pünkösdhétfőn a napos időszakokat időnként záporok szakíthatják meg a Balatonnál. Ezek környezetében az általáan mérsékelt szél feltámadhat. Délután 25-27 fokig melegszik a levegő. Az UV-sugárzás a naposabb déli, kora délutáni órákban erős lesz, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
20°C
Adria
Adriai előrejelzés

Hétfőn a rövidebb napos időszakok mellett több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok az Adria térségében. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Délután 21-26 fokot mutathatnak a hőmérők.

A tenger vize Pulánál 19, Splitnél 19 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
27°C
felhős
27°C
felhős
26°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép