Hirdetés
Citromsárga riasztás zivatarra
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Megnövekvő felhőzet, záporral-zivatarral

Hétfőn délnyugat felől egyre inkább megnövekszik a felhőzet, legtovább északkeleten marad a napos idő. Eleinte nyugaton, késő délutántól, estétől délnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. A délkeletire forduló szél a középső megyékben és a Dunántúlon többfelé megélénkül, zivatarok idején erős, akár viharos lökések is lehetnek. Nyugaton 20-24, máshol 25-30 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Kedden a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből országszerte sokfelé készülhetünk esőre, záporokra, zivatarokra, néhol felhőszakadásra, jégesőre is. Többfelé lesz élénk a délkeleti szél, zivatarok környezetében viszont továbbra is lehetnek erős, viharos lökések. Hajnalban 13-17, napközben 19-26 fokot mérhetünk.

Szerdán is marad a változékonyság: a gomolyfelhős-napos időben több helyen várható eső, zápor, zivatar. Ezeket néhol felhőszakadás, jégeső kísérheti. Keleten zivataroktól függetlenül is gyakran lehet élénk a déli szél. Hajnalra a Dunántúlon többfelé képződhet pára, sekély köd. Délutánra 21-27 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön, Medárd napján is gyakran zavarhatják fátyol- és gomolyfelhők a napsütést, továbbra is több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Keleten többfelé élénk, zivatarok idején erős, viharos lehet a szél. Délután 21-27 fokra van kilátás.
Kiadta: Időkép (ma 10:28)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Réteges öltözet, esernyő
Réteges öltözet, esernyő
Hirdetés
7 Sz
24
13
8 Cs
25
12
jeles nap
10 Sz
25
14
11 V
26
15
12 H
25
15
13 K
25
14
jeles nap
14 Sz
25
14
15 Cs
26
14
16 P
27
15
jeles nap
17 Sz
27
15
18 V
27
15
19 H
27
15
20 K
27
16
21 Sz
28
15
jeles nap
22 Cs
28
14
23 P
26
15
24 Sz
26
15
jeles nap
25 V
27
15
26 H
28
16
jeles nap

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékmagas
Eperfafélékalacsony
Fenyőfélékközepes
Csalánfélékközepes
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Hársnincs
Gombákalacsony
Pázsitfűfélék

A következő napokban a pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte eléri a magas-nagyon magas szintet.

A fenyőfélék virágpora országszerte a közepes-magas, a csalánféléké a közepes tartományban alakul.

A lórom, az útifű és a bodza pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja alacsony, esetenként közepes szintet érhet el.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony tartományban alakul, de az Alternariáé helyenként elérheti a közepes-magas szintet.

Orvosmeteorológia

Hétfőn sem lesz felettünk időjárási front, de keleten, északkeleten még sokfelé nagy lesz a napi hőingás, emiatt az érzékenyek körében migrén, dekoncentráltság, vérnyomás-ingadozás, keringési problémák és akár rosszullét is jelentkezhet.

A magasban zajló melegedés miatt az arra érzékenyebbeknél emellett enyhe melegfronti tünetek is jelentkezhetnek, fejfájásra panaszkodhatnak, feszültebbek lehetnek.

A felhősebb, csapadékosabb tájakon élők kicsit lehangoltabbak lehetnek.

Záporok, zivatarok idején fokozódik a fülledtség, romolhat az asztmások állapota.

Északkeleten gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis a fátyolfelhők érkezése előtt elérheti a nagyon erős fokozatot.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn eleinte nyugaton, késő délutántól, estétől délnyugat felől egyre többfelé számíthatunk ismétlődő esőre, záporokra, zivatarokra, emiatt vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokat - főleg a délutáni óráktól kezdődően - felhőszakadás kísérheti, ezeknél hirtelen romolhatnak a látási viszonyok.

A délkeleti szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében pedig megerősödik vagy akár viharossá is fokozódhat, mely ronthatja a járművek menetstabilitását.

Keleten, északkeleten tart ki legtovább a napsütés, itt érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk óvatosan! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Hétfőn erőteljesebben megvastagszik a felhőzet a tó térségében, napközben délnyugat felől érkezik a csapadék, eleinte eső, később egyre inkább zápor-zivatar formájában. Délelőtt délkeletire fordul és megélénkül a szél, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 21-24 fok körül alakul, de a csapadékos területeken gyorsan visszaeshet a hőmérséklet.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
21°C
Adria
Adriai előrejelzés

Hétfőn esős, záporos-zivataros időre van kilátás az Adrián, inkább csak délután szakadozhat fel rövid időszakokra a felhőzet. A délkeleti szelet élénk, erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 18 és 24 fok között alakul.

Részletes előrejelzés
felhős
22°C
felhős
26°C
felhős
26°C
Horvátország térkép