Hirdetés
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Nyári idő, de helyenként zápor kialakulhat

Kedden a napsütést gyakran zavarhatják gomolyfelhők, és több helyen kialakulhat zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel. Sokfelé élénk, nyugaton erős lesz az északi-északkeleti szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. Hajnalban 8 és 16, délután 24 és 29 fok között alakulhat a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Szerdán az ország északi felén számíthatunk több napsütésre, hazánk déli felén viszont erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és helyenként átmeneti záporok, zivatarok is kialakulhatnak, de kezdetben a nyugati tájakon is előfordulhatnak futó záporok. Élénk, néhol erős lökések kísérhetik a jellemzően északkeleti irányú szelet. Délutánra 25 és 30 fok közé melegedhet a levegő.

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időre van kilátás, a déli tájakon időnként elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalra a déli tájakon helyenként pára, köd képződhet. Délután 25-30 fokot mutathatnak a hőmérők.

Pénteken folytatódik a napos-gomolyfelhős idő, és időnként elszórt záporok, zivatarok továbbra is előfordulhat, nagyobb eséllyel a keleti és a déli tájakon. Délután egyre többfelé északira fordulhat a szél, melyet élénk, erős lökések kísérhetnek. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. A csúcshőmérséklet 25 és 30 fok között alakulhat. Szombaton sok napsütésre van kilátás számottevő csapadék nélkül. Egy hidegfront hatására azonban az élénk, erős északi-északkeleti szélben pár fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés.
Kiadta: Berceli Balázs (ma 19:29)

Hirdetés
Mit vegyek fel holnap? Nyári öltözet, esernyő
Nyári öltözet, esernyő
Hirdetés
30 K
29
16
jeles nap
31 Sz
30
17
jeles nap
1 Cs
30
15
2 P
30
17
3 Sz
25
16
4 V
26
14
jeles nap
5 H
27
15
6 K
28
16
7 Sz
27
17
8 Cs
27
17
jeles nap
9 P
28
18
10 Sz
28
18
11 V
29
18
12 H
29
18
13 K
30
20
jeles nap
14 Sz
28
20
15 Cs
29
19
16 P
28
18
jeles nap
17 Sz
27
20
18 V
29
18
19 H
29
19
20 K
29
20

Pollenjelentés

Tölgyalacsony
Pázsitfűfélékmagas
Eperfafélékalacsony
Fenyőfélékközepes
Csalánfélékalacsony
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Gombákközepes
Pázsitfűfélék

A következő napokban magas pollenterhelésre kell számítani, egyszerre nagyon sokféle növény virágpora megtalálható most a levegőben.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte eléri a magas, esetenként a nagyon magas szintet.

A fenyőfélék és a csalánfélék virágpora az alacsony-közepes tartományban alakul.

A lórom, az eperfafélék és a bodza pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja alacsony, esetenként közepes szintet érhet el.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden sem lesz időjárási front felettünk, de a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság továbbra is jelentkezhet.

Záporok, zivatarok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Különösen az idősek, a szívbetegek és a keringési panaszokkal élők számára lesz megterhelő a nap, így az érintettek lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

A napos időszakok jó hatással lesznek a hangulatra, közérzetre.

A szabadban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis 10 és 16 óra között az ország jelentős részén elérheti az erős, nagyon erős fokozatot.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Kedden többfelé kialakulhat zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel, emiatt számítani kell vizes, csúszós útszakaszokra.

Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen romolhatnak a látási viszonyok, néhol esetleg vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Sokfelé élénk, nyugaton erős lesz az északi-északkeleti szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek, emiatt akár jelentősebb mértékben is romolhat a járművek menetstabilitása.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk óvatosan! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Kedden gyakran megnövekedhet a gomolyfelhőzet a tó térségében, és időnként záporok, zivatarok is kialakulhatnak a tó egyes részei felett. Napközben élénk lehet az északias szél, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is előfordulhatnak. Hajnalban 12-14, délután 24-26 fok körül alakulhat a hőmérséklet. 10 és 16 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot érhet el, ezért ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
20°C
Adria
Adriai előrejelzés

Kedden és szerdán napos-gomolyfelhős időre van kilátás az Adria térségében, és többfelé átmeneti jelleggel záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Helyenként élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lehet a szél. Délutánonként általában 20 és 25 fok között alakulhatnak a maximumok.

Részletes előrejelzés
felhős
26°C
felhős
26°C
felhős
26°C
Horvátország térkép