Hirdetés
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Szeles nyári idő

Szombaton kezdetben szinte mindenhol zavartan napsütésre számíthatunk. Délután a Dunántúlon, valamint a középső tájakon erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, futó zápor, zivatar néhol, elsősorban északnyugaton alakulhat ki. A középső tájakon élénk, nyugaton, északnyugaton erős lesz a déli-délnyugati szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. Délután 25-30 fokot mérhetünk, viszont záporok, zivatarok környezetében hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Vasárnap napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Egy súroló hidegfront hatására helyenként, elsősorban hazánk északkeleti, keleti felén alakulhatnak ki futó záporok, zivatarok. Többfelé élénk lesz a légmozgás, de záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. Délutánra 24 és 32 fok közé melegszik a levegő.

Hétfőn sok napsütésre, az ország legnagyobb részén száraz időre készülhetünk, egy-egy gyenge zápor, esetleg zivatar csak elvétve fordulhat elő. Általában gyenge, mérsékelt marad a szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.

Kedden és szerdán sok napsütésre számíthatunk, egy-egy jelentéktelen zápor legfeljebb kedden fordulhat elő. Kedden nyugaton és északnyugaton, szerdán viszont már többfelé élénk lehet a déli-délkeleti szél. Érkezik a kánikula: kedden 28 és 34, szerdán már 31 és 37 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.
Kiadta: Nagy-Kurunczi Rita (ma 09:24)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Reggel pulcsi, napközben nyári öltözet
Reggel pulcsi, napközben nyári öltözet
Hirdetés
15 Sz
27
9
jeles nap
16 V
27
14
jeles nap
17 H
29
14
18 K
31
16
19 Sz
34
17
20 Cs
35
19
21 P
36
20
jeles nap
22 Sz
34
20
jeles nap
23 V
33
17
24 H
32
17
jeles nap
25 K
31
16
26 Sz
30
16
jeles nap
27 Cs
30
17
28 P
29
16
29 Sz
29
16
30 V
28
15
1 H
28
15
2 K
29
14
3 Sz
27
16
4 Cs
28
14
5 P
31
15
6 Sz
31
16

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékközepes
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Csalánfélékközepes
Hársalacsony
Szelídgesztenyealacsony
Libatopfélékalacsony
Gombákmagas
Erősödő pollenterhelés

A pázsitfűfélék és a csalán pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a közepes-magas, helyenként a nagyon magas tartományban alakul, az útifűé alacsony-közepes szintet érhet el.

A fák közül a szelídgesztenye és a hárs pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony-közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Szombaton front nem lesz felettünk, de nagy lesz a napi hőingás, emiatt fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás, mellkasi panaszok, szédülés és dekoncentráltság egyaránt jelentkezhet.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

A napos idő azonban jó hatással lesz hangulatunkra, közérzetünkre.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, valamint a pázsitfűfélékre allergiások tünetei is, ezért az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

10 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton az ország legnagyobb részén száraz időre számíthatunk, egy-egy zápor, zivatar csak elszórtan nyugaton és északnyugaton alakulhat ki a délutáni és az esti órákban, melyek környezetében vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látástávolság.

A Dunántúlon és helyenként a középső tájakon élénk, nyugaton, északnyugaton erős lesz a déli-délnyugati szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak, így akár jelentősebb mértékben is romolhat a járművek menetstabilitása.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Szombaton kezdetben derült, napos időre számíthatunk a tó térségében, majd délután napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, de estig számottevő csapadék nem várható. Élénk, olykor erős lesz a délies szél. Délután 26-28 fok körül alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között nagyon erős lesz, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
21°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

A hétvégén sok napsütésre van kilátás az Adria térségében, egy-egy futó zápor, esetleg zivatar csak elvétve fordulhat elő. Helyenként élénk, erős lesz a légmozgás. Szombaton 22 és 28, vasárnap 24 és 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

A tenger vize Pulánál 24, Splitnél 23 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
26°C
felhős
28°C
felhős
27°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép