Hirdetés
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Nyárias idő sok napsütéssel

Szerdán napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, a legtöbb napsütésre a Dunántúlon számíthatunk. A Dunától keletre helyenként, a középső tájakon elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, de néhol felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Sokfelé élénk, kezdetben helyenként erős lesz az északi-északnyugati szél, de a zivatarokat viharos széllökések is kísérhetik. Délután 24-29 fok várható, viszont a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Csütörtökön a napsütést többfelé zavarhatják gomolyfelhők. Kezdetben keleten-északkeleten, később nyugat felől egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol ismét számítani kell felhőszakadásra, jégesőre. Helyenként élénk lesz a nyugati-északnyugati szél, de a zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is fel kell készülni. Hajnalra keleten foltokban pára, köd képződhet. A csúcshőmérséklet 23 és 30 fok között alakul.

Pénteken mozgalmasabb idő várható: erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés és többfelé várható zápor, zivatar. Heves zivatarok, sőt zivatarrendszerek is kialakulhatnak, melyeket jégeső, felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetnek. A délies szél zivataroktól függetlenül is többfelé megélénkül. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 29 fok között alakul, északnyugaton maradhat hűvösebb az idő.

Szombaton a napos-gomolyfelhős időben még többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső is. Élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lesz a déli-délnyugati szél. A legmelegebb órákban 22-29 fokot mutathatnak a hőmérők. Vasárnap sok napsütésre van kilátás, átmenetileg egy-egy zápor, esetleg zivatar már csak elszórtan fordulhat elő. Az élénk, erős nyugatias szélben 23 és 30 fok közé melegedhet a levegő.
Kiadta: Nagy-Kurunczi Rita (ma 10:45)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Nyárias öltözet
Nyárias öltözet
Hirdetés
29 Sz
25
11
jeles nap
30 Cs
26
12
31 P
24
14
1 Sz
25
14
2 V
25
12
5 Sz
24
12
6 Cs
24
13
7 P
25
13
8 Sz
26
14
jeles nap
9 V
26
14
10 H
27
15
11 K
26
15
12 Sz
27
16
13 Cs
27
17
jeles nap
14 P
25
16
15 Sz
26
15
16 V
25
14
jeles nap
17 H
24
16
18 K
26
14
19 Sz
26
15

Pollenjelentés

Fenyőfélékalacsony
Pázsitfűfélékközepes
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Csalánfélékalacsony
Bálványfaalacsony
Hársalacsony
Gombákközepes
Pázsitfűfélék és gombák

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

A csalánfélék virágporának mennyisége fokozatosan emelkedik, országosan közepes szintet érhet el.

A lórom és az útifű pollenje jellemzően alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen.

A fák közül a fenyőfélék, a bálványfa, a ciprus- és tiszafafélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony, helyenként a közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen is eléri a magas-nagyon magas szintet.

Orvosmeteorológia

Szerdán gyenge hidegfronti hatás érvényesül, de valójában ezt hőmérsékleti szempontból nem fogjuk érezni.

Az érzékenyek körében fejfájás és görcsös panaszok előfordulhatnak.

Fülledtebbé válik az idő, emiatt keringési panaszok, vérnyomásproblémák jelentkezhetnek, nő a sztrók és az infarktus kialakulásának kockázata.

Ugyanakkor mellkasi és légzési panaszok, valamint szédülés is jelentkezhet, fáradékonyabbak, bágyadtabbak, dekoncentráltabbak lehetünk.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, valamint a pázsitfűfélékre allergiások panaszai is, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős-nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szerdán a Dunától keletre helyenként, a középső tájakon csak elszórtan alakulhat ki időnként zápor, zivatar, de néhol felhőszakadás, jégeső sem kizárt.

Ezért számítani kell vizes, csúszós útszakaszokra, az intenzívebb gócokban hirtelen lecsökkenő látótávolságra.

Néhol akár vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Sokfelé élénk, kezdetben helyenként erős lesz az északi-északnyugati szél, de a zivatarokat viharos széllökések is kísérhetik, így akár jelentősebb mértékben is romolhat a járművek menetstabilitása.

Az alapvetően napos időben érdemes vezetés közben naposzemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Szerdán sok napsütésre számíthatunk a tó térségében, az időnként megjelenő felhőkből említésre méltó csapadék nem várható. Élénk, kezdetben erős lesz az északnyugati szél. Délután 24-26 fok körül alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között erős-nagyon erős lesz, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
20°C
Adria
Adriai előrejelzés

Szerdán és csütörtökön napos-gomolyfelhős időre van kilátás az Adria térségében, és többfelé kialakulhatnak időnként záporok, zivatarok. A szél elsősorban záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. Szerdán 19 és 25, csütörtökön 17 és 24 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet a térségben.

A tenger vize Pulánál 22, Splitnél 21 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
25°C
felhős
25°C
felhős
24°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép