Hirdetés
Citromsárga figyelmeztetés zivatarra
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Kevesebb zápor, zivatar

Szombaton már több napsütésre számíthatunk. Záporok, zivatarok kialakulására kevesebb helyen, főként nyugaton, északnyugaton és elszórtan északon, valamint keleten van esély. Hajnalban többfelé párás lesz a levegő, északon, északkeleten többfelé képződhet köd. A középső és dunántúli tájakon élénk, néhol erős lesz a déli-délkeleti szél. Hajnalban 9-16, a délutáni órákban 23-29 fok várható.

Vasárnap is fátyol-, illetve gomolyfelhők zavarhatják a napos időszakokat. Elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, legkisebb valószínűséggel keleten. A keleti-délkeleti szél délen és a Dunántúlon lehet élénk. Kora reggel 10-17, délután 23-29 fokot mérhetünk.

Hétfőn sok napsütésre készülhetünk, a kezdetben fölöttünk lévő fátyolfelhők napközben fokozatosan vékonyodnak, feloszlanak. Emellett gomolyfelhők is megjelenhetnek, de csak néhol alakulhat ki rövid ideig tartó zápor. A légmozgás mérsékelt marad. A csúcshőmérséklet 25 és 30 fok között alakul.

Kedden is a napsütésé lesz a főszerep, csak kevés helyen alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Többfelé megélénkül a keleti-északkeleti szél. Ezen a napon 25-29 fokot mérhetünk. Szerdán egy gyenge hidegfront hatására feltámadhat, a Dunántúlon megerősödhet az északira-északnyugatira forduló szél. Elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki, de napsütésből sem lesz hiány. Napközben 24-29 fokig melegedhet a levegő.
Kiadta: Időkép (tegnap 21:07)

Hirdetés
Mit vegyek fel holnap? Nyári öltözet, esernyő
Nyári öltözet, esernyő
Hirdetés
25 Sz
27
11
jeles nap
26 V
27
13
jeles nap
27 H
28
13
jeles nap
28 K
27
13
29 Sz
26
15
30 Cs
27
14
31 P
27
15
1 Sz
28
15
2 V
27
15
3 H
27
15
4 K
28
16
5 Sz
28
16
6 Cs
28
16
7 P
29
17
8 Sz
29
16
jeles nap
9 V
29
15
10 H
29
17
11 K
30
17
12 Sz
29
17
13 Cs
28
18
jeles nap
14 P
26
17
15 Sz
27
16

Pollenjelentés

Fenyőfélékalacsony
Pázsitfűfélékközepes
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Csalánfélékközepes
Bodzaalacsony
Bálványfanincs
Gombákközepes
Fokozatosan erősödő pollenterhelés

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is.

A csalánfélék virágporának mennyisége fokozatosan emelkedik, közepes, esetenként magas szintet érhet el.

A lórom és az útifű pollenje jellemzően alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen.

A fák közül a fenyőfélék, a bálványfa, a bodza és a hárs pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony-közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem várható fronthatás, valamivel szárazabb levegő érkezik fölénk, így kissé csökken a fülledtség, de migrénes fejfájás, ingadozó vérnyomás továbbra is előfordulhat.

Reggel a párás, nyirkos tájakon átmenetileg felerősödhetnek az ízületi panaszok.

Napközben elszórtan továbbra is számítani kell záporok, zivatarok kialakulására, amit viharos széllökések kísérhetnek.

Ilyen esetekben fokozódó idegrendszeri panaszokra, feszültségre, idegességre, szorongásos panaszokra számíthatunk, fokozottan jelentkezhet szédülés, bizonytalanság érzet.

A fülledt időszakokban légzési nehézségekre, szívpanaszokra is készülnünk kell.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás erős, helyenként nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton többfelé indulhat párásan, ködösen a reggel, emiatt átmenetileg korlátozott látási viszonyok jelentkezhetnek az utakon.

Napközben főként nyugaton északnyugaton, valamint elszórtan északon és keleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Környezetükben vizes, csúszós útszakaszokra, az intenzívebb gócokban vízátfolyásokra, néhol hirtelen lecsökkenő látótávolságra számíthatunk.

A délkeleti szelet a keleti, északeleti tájak kivételével sokfelé élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lökések kísérhetik, emiatt jelentősebb mértékben csökkenhet a járművek menetstabilitása.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben naposzemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Szombaton a napsütést fátyolfelhők szűrhetik a Balatonnál, emellett gomolyfelhők is képződnek, és a délutáni órákban helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. Az élénk délkeleti szél zivatarfelhők környezetében erős, viharos lehet. A csúcshőmérséklet 24-26 fok körül alakul. Az UV-sugárzás a naposabb déli, kora délutáni órákban erős, nagyon erős lesz, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
20°C
Adria
Adriai előrejelzés

Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható az Adrián, csak helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. Többfelé élénk lehet az északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 22 és 27 fok között alakul.

A tenger vize Pulánál 19, Splitnél 21 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
26°C
felhős
27°C
felhős
26°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép