Hirdetés
Citromsárga figyelmeztetés hőségre
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Kánikula és napsütés

Szerdán sok napsütésre, forró nyári időre készülhetünk. Az UV-sugárzás nagyon erős lesz, akár az extrém szintet is elérheti. Kora este Sopronnál besodródhat egy-egy cella. A déli-délnyugati szél sokfelé élénk, a Dunántúlon több helyen erős lesz. Tovább fokozódik a hőség, a legmelegebb órákban 30-38 fokos maximumokat mérhetünk.

Csütörtökön egy gyenge hidegfront miatt valamivel több felhő lehet az égen, északnyugaton akár egy-egy zápor is kialakulhat. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északi-északkeleti szél, de egy-egy viharos közeli lökés sem kizárt. Jelentősen nem esik vissza a hőmérséklet, a délutáni órákban 28-37 fokot mutathatnak a hőmérők.

Pénteken aztán ismét naposabb idő jön, a Dunántúlon egy-egy hőzivatar kipattanása nem kizárt. Újra rákapcsol a hőség, délután 32-38 fokos kánikulára számíthatunk. A déli, délkeleti szelet a Dunántúlon kísérhetik élénk lökések.

Szombaton egy hidegfront érkezik feltámadó északnyugati széllel, elszórt záporokkal, zivatarokkal. A Dunántúlon már csökken a hőség, 25-30 fok ígérkezik, miközben délkeleten, keleten még 32-37 fok közötti maximumokra van kilátás. Vasárnap is szeles idő ígérkezik, változékony felhőzettel, elszórt záporokkal, zivatarokkal.
Kiadta: Nagy-Kurunczi Rita (ma 08:49)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Lenge ruha
Lenge ruha
Hirdetés
19 Sz
34
17
jeles nap
20 Cs
30
20
21 P
36
21
jeles nap
22 Sz
29
20
jeles nap
23 V
31
18
24 H
30
17
jeles nap
25 K
29
17
26 Sz
28
16
jeles nap
27 Cs
29
16
28 P
30
16
29 Sz
30
17
30 V
31
17
1 H
31
17
2 K
29
14
3 Sz
28
15
4 Cs
28
14
5 P
31
15
6 Sz
31
16
7 V
30
17
8 H
29
16
9 K
27
16
10 Sz
28
15

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékközepes
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Csalánfélékközepes
Hársalacsony
Szelídgesztenyealacsony
Libatopfélékalacsony
Gombákmagas
Erősödő pollenterhelés

A pázsitfűfélék és a csalán pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a közepes-magas, helyenként a nagyon magas tartományban alakul, az útifűé alacsony-közepes szintet érhet el.

A fák közül a szelídgesztenye és a hárs pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony-közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Szerdán sem lesz front felettünk, a fokozódó hőség viszont sokak szervezetét fogja megterhelni - különösen figyeljünk a gyermekekre és az idősekre.

A nagy melegben fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk, valamint a melegedésre érzékenyeknél felerősödhetnek migrénes panaszok.

Az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, emiatt sokaknál fordulhat elő alvászavar, álmatlanság.

A legmelegebb órákban ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban! Könnyen hőgutát, napszúrást kaphatunk.

10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ajánlott a napszemüveg viselése, illetve védjünk fejünket a nap tűző sugaraitól! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szerdán napközben a napos, száraz időben mindenképpen érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, ez kissé ronthatja a járművek menetstabilitását.

A forró időben tompábbak lehetünk, lassabban reagálhatunk, emiatt érdemes nagyobb követési távolságot tartani.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! A melegebb időben tompulhatnak reflexeink, ezért vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Szerdán abszolút a napsütésé lesz a főszerep a Balatonnál, legfeljebb 1-2 kósza felhő jelenhet meg az égen, csapadék nem várható. A délnyugati szelet élénk, délután erős lökések kísérhetik. Hajnalban mindössze 20-21 fok köré hűl a levegő, napközben pedig marad a kánikula: 32-33 fok körüli értékekre számíthatunk. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között nagyon erős, illetve extrém erős lesz, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
24°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Szerdán az Adria térségében sok napsütés várható, igen magas UV-sugárzással, legfeljebb kósza gomolyfelhőkkel. Csak helyenként élénkülhet meg a szél. Indul a kánikula: délután 31 és 34 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

A tenger vize Pulánál 26, Splitnél 25 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
31°C
felhős
35°C
felhős
34°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép