Hirdetés
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Esőbe vált a hó

Péntek napközben nyugat felől egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Nagyobb havazás átmenetileg az északi, északkeleti és keleti tájakon és a Bakonyban alakulhat ki, máshol eső, havas eső eshet. Többfelé élénk, erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet, este viszont a Dunántúl északi felén viharossá fokozódhat az északnyugatira forduló szél. Délután 0 és 8 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, nyugaton lesz legenyhébb az idő.

Szombaton kezdetben több tájegységünkön előfordulhat futó zápor, hózápor, majd délután már csak az Alföld délkeleti, keleti tájain valószínű átmenetileg egy-egy hózápor, miközben egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet. Az ország jelentős részén viharos lesz az északi-északnyugati szél, a Dunántúlon 100 km/órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak. A maximumok kora délelőtt állnak be 0 és +6 fok között értékekkel, aztán hűlni fog a levegő.

Vasárnap a napsütést ugyan megzavarhatják erősebben felhős időszakok, de számottevő csapadék nem várható. Még többfelé erős lesz az északi-északkeleti szél. Hideg lesz, hajnalban -12, -3, napközben -3, +1 fokot mérhetünk.

Hétfőn és kedden száraz idő várható, a napsütést csak időnként zavarhatják felhők. Hétfőn többfelé, kedden főként keleten lehet élénk, helyenként erős a légmozgás. A szélcsendes, hófödte tájakon erősen fagyosak lesznek a hajnalok, ott többfelé -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, máshol -10, -5 fok várható. A maximumok hétfőn -3 és +2, kedden -1 és +3 fok között alakulhatnak.
Kiadta: Időkép (ma 09:51)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Meleg ruha, esernyő
Meleg ruha, esernyő
Hirdetés
4 Sz
4 3
5 V
0
-6
jeles nap
6 H
1
-8
jeles nap
7 K
2
-9
8 Sz
3
-8
9 Cs
4
-8
10 P
4
-8
11 Sz
5
-7
12 V
5
-6
13 H
6
-6
14 K
6
-5
jeles nap
15 Sz
6
-3
16 Cs
7
-2
17 P
7
-1
18 Sz
9
-1
19 V
8
1
jeles nap
20 H
8
0
21 K
9
1
22 Sz
11
2
23 Cs
8
3
24 P
8
2
jeles nap

Hójelentés

Bánkút 38 cm
Eplény 90 cm
Kékestető 40 cm
Mátraszentistván 80 cm
Sátoraljaújhely 2 cm
Visegrád 4 cm

Pénteken többfelé havazhat

Pénteken nagyobb havazás átmenetileg az északi, északkeleti, keleti tájakon, valamint a Bakonyban alakulhat ki, máshol eső, havas eső eshet. Helyenként több centiméternyi friss hó is hullhat.

Orvosmeteorológia

Pénteken melegfronti hatás várható.

A magasban zajló melegedés hatására az érzékenyek körében migrén, fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, tompaság, dekoncentráltság is jelentkezhet.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk.

Estétől egyre többfelé erős hidegfronti hatás fog érvényesülni.

Nagy lesz a megfázásveszély, ezért öltözzünk melegen, rétegesen, figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken nyugat felől egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék.

Nagyobb havazás átmenetileg az északi és az északkeleti tájakon, valamint a Bakonyban alakulhat ki, máshol eső, havas eső eshet.

Emiatt szinte mindenhol számítani kell vizes, csúszós utakra, a havazással érintett tájakon síkos, latyakos, hókásás, havas utakra is fel kell készülni.

Az intenzívebb csapadékhullással érintett területeken jelentősen romolhatnak a látási viszonyok.

Többfelé élénk, erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet, este viszont a Dunántúl északi felén viharossá fokozódhat az északnyugatira forduló szél, így jelentősebb mértékben romolhat a járművek menetstabilitása.

Figyelmetlenebbek lehetünk az utakon, így tartsunk elegendő követési távolságot, vezessünk körültekintően, óvatosan! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet