Hirdetés
Citromsárga riasztás zivatarra
Harmadfokú hőségriadó van érvényben
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Tass
Szeles idő helyenként futó záporokkal
Hirdetés

Szeles idő helyenként futó záporokkal

Szombaton egy hidegfront érkezik élénk, erős északi-északnyugati széllel. Erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok, a Dunától keletre hevesebb viharok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. Hajnalban 16-25, napközben 27-38 fokot mérhetünk, nyugaton, északnyugaton már mérséklődik a hőség, illetve a zivatarokat követően hirtelen több fokkal csökken majd a hőmérséklet.

Vasárnap a napos időszakokat többfelé zavarhatják fátyol- és gomolyfelhők, viszont már csak helyenként alakulhatnak ki futó záporok, zivatarok. Élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős lesz az északi-északkeleti szél. Mindenhol megszűnik a kibírhatatlan hőség, de még így is 26 és 33 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Hétfőn sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből csapadék nem valószínű. Az élénk, helyenként erős északi-északkeleti szélben 26 és 31 fok közé melegszik délutánra a levegő. Már többfelé frissebb lesz a hajnal.

Kedden változóan napos-felhős időre van kilátás. Egy-egy futó zápor néhol délnyugaton és délen fordulhat elő. Sokfelé élénk lesz a keleti-északkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 31 fok között alakulhat. Szerdán már több tájegységünkön is kialalkulhatnak záporok, zivatarok. A legmelegebb órákban 26-32 fokot mutathatnak a hőmérők.
Kiadta: Berceli Balázs (tegnap 18:54)

Hirdetés
Mit vegyek fel holnap? Lenge ruha, esernyő
Lenge ruha, esernyő
Hirdetés
22 Sz
32
23
jeles nap
23 V
30
19
24 H
30
18
jeles nap
25 K
30
17
26 Sz
30
17
jeles nap
27 Cs
30
17
28 P
31
18
29 Sz
32
18
30 V
32
18
1 H
31
19
2 K
30
18
3 Sz
30
17
4 Cs
31
17
5 P
31
17
6 Sz
32
17
7 V
31
18
8 H
30
17
9 K
28
17
10 Sz
29
16
11 Cs
27
16
12 P
30
17
13 Sz
28
17
jeles nap

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékmagas
Lóromalacsony
Útifűközepes
Csalánfélékmagas
Hársalacsony
Szelídgesztenyeközepes
Libatopfélékalacsony
Gombákextrém
Erős pollenterhelés

A pázsitfűfélék és a csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a magas, a pázsitfűféléké többfelé a nagyon magas tartományban alakul, az útifűé közepes, helyenként magas szintet érhet el.

A fák közül a szelídgesztenye pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes, esetenként magas tartományban alakul.

Közepes-magas koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a hárs pollenje is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Szombaton nyugat-északnyugat felől egyre többfelé hidegfronti hatás fog érvényesülni, de az Alföldön még sokfelé a hőség okozhat tüneteket.

Így fejfájás, migrén, keringési panaszok, szívproblémák, légzési nehézségek és görcsös panaszok egyaránt jelentkezhetnek.

Nő a sztrók és az infarktus kockázata.

A feltámadó szél miatt tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások és a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

Az Alföldön viszont még sokfelé kánikulára, hőségre számíthatunk, ami sokak szervezetét fogja megterhelni - különösen figyeljünk a gyermekekre és az idősekre! A nagy melegben fáradékonyabbak, bágyadtabbak, dekoncentráltabbak lehetünk, szédülés, rosszullét is jelentkezhet.

A meleg éjszakákon sokaknál fordulhat elő alvászavar, álmatlanság.

A legmelegebb órákban ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban! Könnyen hőgutát, napszúrást kaphatunk.

10 és 16 óra között nagyon erős, illetve extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ajánlott a napszemüveg viselése, illetve védjünk fejünket a nap tűző sugaraitól! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok, a Dunától keletre hevesebb viharok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel.

Emiatt többfelé találkozhatunk vizes, csúszós útszakaszokkal, az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látástávolság, valamint helyenként akár vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell, emiatt jelentősebb mértékben romolhat a járművek menetstabilitása.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A meleg időben tompábbak lehetünk, lassabban reagálhatunk, emiatt érdemes nagyobb követési távolságot tartani.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Szombaton sok napsütésre számíthatunk a tó térségében, de az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből a nap első felében helyenként egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban 20-23, délután 28-30 fok körül alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között nagyon erős, illetve extrém erős lesz, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
24°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Szombaton sok napsütésre van kilátás az Adria térségében, számottevő csapadék sehol sem valószínű. A többfelé élénk szélben 27 és 34 fok közé melegszik délutánra a levegő. Vasárnap a napos időszakok mellett elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar kaialkulhat. Többfelé élénk, erős lesz a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 34 fok között alakul.

A tenger vize Pulánál 26, Splitnél 25 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
30°C
felhős
34°C
felhős
32°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép