Hirdetés
Citromsárga figyelmeztetés zivatarra, felhőszakadásra, hőségre
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Kora estétől eső, zápor, zivatar jön

Pénteken napközben többnyire a napsütés lesz túlsúlyban, csak a Dunántúlon lehet egy-egy kósza zápor, zivatar. Késő délutántól azonban nyugat felől felhősödés kezdődik és estétől egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, melyek fokozatosan kelet, északkelet felé fognak tolódni. Az északi-északkeleti szél többfele élénk, keleten, északkeleten néhol erős lesz, 28-36 fok körüli értékekre számíthatunk.

Szombaton virradóra a Dunántúlon és a középső országrészben, később keleten és északkeleten is többfelé várható eső, zápor, zivatar. A legtöbb eső nyugaton eshet. Az északi-északkeleti szél többfelé megélénkülhet. A hajnal üdébb lesz, 15 és 22 fok között alakulnak a minimumok, míg napközben 26-35 várható.

Vasárnap a napsütést inkább csak fátyolfelhők szűrhetik majd, délután csak kevés helyen, elsősorban délen és keleten pattanhat ki zápor, zivatar. A legmelegebb órákban 30-35 fok jöhet. A délies szél nyugaton, északnyugaton feltámadhat.

Hétfőn már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, eleinte nyugaton, később a keleti területeken is záporossá, viharossá változik időjárásunk. Az északi-északnyugat szél megerősödik, a maximumok 28 és 36 fok között alakulnak majd. Kedden elsősorban keletebbre alakulhatnak ki záporok, zivatarok.
Kiadta: Nagy-Kurunczi Rita (ma 08:28)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Lenge ruha
Lenge ruha
Hirdetés
19 P
32
21
20 Sz
26
20
21 V
31
19
jeles nap
22 H
29
19
23 K
29
18
24 Sz
28
17
25 Cs
26
16
jeles nap
26 P
25
16
27 Sz
27
17
28 V
26
18
29 H
30
19
30 K
29
19
31 Sz
28
18
1 Cs
29
17
2 P
29
17
3 Sz
27
17
4 V
28
18
5 H
25
17
6 K
28
18
7 Sz
27
17
8 Cs
25
17
9 P
28
17

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékalacsony
Lóromnincs
Útifűalacsony
Csalánfélékközepes
Libatopfélékalacsony
Kenderfélékalacsony
Parlagfűalacsony
Gombákextrém
Hamarosan indulhat a parlagfű pollenszezon

Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyáreleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének.

A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben, még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban.

Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hétvégéjére a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Pénteken - bár már pár fokkal mérséklődött a forróság - az ország túlnyomó részén a legnagyobb megterhelést továbbra is a hőség jelenti majd.

A nagy melegben jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel.

Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság.

Az éjszaka picit frissítőbb lesz, talán már kevesebb embert fog gyötörni az álmatlanság.

Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ha tehetjük, néhány órát töltsünk hűvösebb, légkondicionált helyen, hogy szervezetünk kicsit fellélegezhessen.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken az ország nagy részén száraz utakra, napos időre készülhetünk.

Napközben a Dunántúlon lehet egy-egy kósza zápor, zivatar, majd késő estétől nyugat felől egyre több helyen találkozhatunk záporoktól, zivataroktól vizessé, csúszóssá váló utakra.

Zivatarok környezetében viharos lökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

Az északi-északkeleti szél többfelé élénk, keleten, északkeleten néhol erős lesz, ez szintén csökkentheti a menetstabilitást.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A nagy melegben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk, emiatt mindenképp tartsunk nagyobb követési távolságot.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Továbbra is harmadfokú hőségriadó van érvényben.

Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Pénteken napközben változóan felhős-napos idő ígérkezik, csapadék nélkül, kellemes strandidőre készülhetünk. Estétől azonban nyugat felől záporok, zivatarok érhetik el a magyar tengert. A keleti-északkeleti szelet élénk, időnként erős lökések kísérhetik. A legmelegebb órákban 31-33 fok várható. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között nagyon erős lesz a vízparton, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
27°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Pénteken többször, az egész térségben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A partmenti részeken az északnyugati szelet élénk lökések kísérhetik. Délutánra 33 és 35 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A tenger vize Pulánál 29, Splitnél 26 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
37°C
felhős
38°C
felhős
37°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép