Ez történt augusztusban

Bodrogi Attila | 2011. szeptember 1. 14:57 | Frissítve:

Sokáig tikkasztó hőség, a hónap első harmadában a Dunántúlon több helyen hatalmas felhőszakadások, az Alföldön mindvégig szárazság uralkodott.

Július utolsó kettő hetének esős és hűvös napjai után augusztus eleje lassú javulást és melegedést hozott, végre részesei lehettünk egy meleg és többé-kevésbé napos hétvégének. 4-ig ugyan – egyre kisebb gyakoriság – mellett még az ország számos pontján voltak záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás is kísért. A 3-ról 4-re virradó éjszaka a Dunántúl nyugati-északnyugati részein nagy területi átlagban 30-50 mm-nyi eső esett; Dél-Baranyában pedig egy erős zivatargócból rövid idő alatt Villány térségére 100 mm-nyi eső hullott.

 

Csillagászati szempontból sem telt el eseménytelenül az első hét, 5-én 21:46-kor ugyanis egy meteor pár másodperces felvillanásáról számolt be az ország minden tájáról több száz lelkes olvasónk a Facebookon és az oldalunkon szinte egyszerre. Somogy megyében és környezetében élők a fényjelenségen felül a meteor robbanását is hallották.

 

A folytatásban tehát délnyugat felől napról-napra melegebb légtömegek érkeztek, három nap erejéig visszatért a hamisíthatatlan nyár hazánkba, végre élvezhettük a Nap jótékony hatását, olyannyira, hogy 8-án a déli és keleti megyékben 33-34 °C-os csúcshőmérsékletet mértek automata mérőállomásaink. Ezen a napon aztán egy erős hidegfront érkezett, mintegy 10 °C-kal hűlt le mögötte a levegő. A hidegfront átvonulását a megerősödő szél és a sokfelé kialakuló futó záporok, főleg keleten zivatarok jelezték. Másnapra fokozatos felszakadozott a felhőzet kisütött a Nap, de 10-én még északkeleten előfordultak futó záporok, zivatarok. A front előtt már 7-én északon több helyen pattantak ki zivatarok, a felhőszakadások következtében Győrben, Sopronban és Kapuváron a víz utcákat és pincéket öntött el.

 

11-én hajnalban hidegrekordot könyvelhettünk el. A leálló szél és a kiderülő égbolt alatt a Dunántúlon és északon sokfelé 10 °C alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Nagykanizsán egészen hidegre ébredhettek az ott élők, a korán útra indulóknak 5,1 °C-ot kellett elviselniük, de Szécsényben is csak pár tizedfokkal (Tmin: 5,5 °C) volt enyhébb az éjszaka. Ezután túlnyomóan derült, száraz napok következtek, a Perseida meteorraj megfigyelését mindössze a telihold nehezítette meg. Napról-napra magasabb hőmérsékleteket mérhettünk, országosan kánikula lett jellemző. A következő gyenge hidegfront 15-én este érte el nyugati megyéinket. Ennek hatásaként a Dunántúlon sokfelé volt zápor, zivatar, helyeként felhőszakadás, néhány fokkal csökkentek a hőmérsékletek.

 

 

A következőekben ismét felhőmentes, száraz időben volt részünk, majd egy gyenge hidegfront miatt a Dunántúlon viharos széllökésekkel zivatarok pattantak ki, Fonyódon 117 km/h-ás lökést regisztráltak a műszerek. A viharban tucatjával kidőlő fák következtében akadozott a vonatközlekedés és több ezer háztartásban volt rövidebb-hosszabb ideig áramszünet.

 

Ezt követően folytatódott a tikkasztó hőség, napokig felhő sem volt országunk felett. Déli irányból egyre melegebb, forróbb levegő érkezett, amely következtében a maximum hőmérsékletek mind több helyen érték el vagy lépték át a 35 °C-ot. Először 24-én adtuk át a múltnak a napi rekordhőmérsékleteket, ekkor Bugacon 39,1 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála, míg Újpesten 36,6 °C-ot regisztráltak a mérőműszerek. A következő napon ismét túlszárnyaltuk a szélsőértékeket, Baján 39,2 °C-kal, a fővárosban Pestszentlőrincen 38 °C-kal tetőzött a hőség. 26-ára egy árnyalattal alacsonyabb csúcsértékeket mérhettünk, azonban még ekkor is rekord dőlt, Újpesten 37 °C-ig melegedett fel a levegő.

 

27-én a rendkívüli hőséget egy viszonylag gyenge évszakváltó hidegfront (az ősz folyamán nagy valószínűséggel már nem lesz hőség) zárta le, ugyanis csak a Nyugat-Dunántúlon pattantak ki zivatarok. A front átvonultát leginkább a feltámadó szél jelezte, de ez is csak a Dunántúlon volt jellemző. A Kab-hegyen és a Balaton térségében 90-100 km/h lökéseket mértek. Ezután tehát nem tért vissza a hőség, de fagyoskodnunk sem kellett, a délutáni órákra többfelé elérte vagy megközelítette a hőmérséklet a 30 °C-ot.

 

A fotókat Czékó Gábornak, viki89-nek, HeavenMannak, cs911-nek, Lawrencedesignnek megfigyelőinknek és a balatonszárszói webkameránknak köszönhetjük!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Csongrádi augusztus csapadék:9 mm méréseim szerint,de a város nyugati részein 11 mm felett esett.

 • Augusztus hónap igen csapadékszegény volt: 6.5 mm esett csupán. /Füzesabony, crystalsky/

 • Szigligeten is mozgalamas volt az augusztus, összesen 82 mm eső zúdult a térségre az elmúlt hónapban. A hőségriadó idején 33-34 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, ami nálunk már igen rendkívülinek számít, mivel vízparti és elég szeles település vagyunk. Persze azért kaptunk egy kis ízelítőt is az őszies éjszakákból, 11-én hajnalban csak 8 fok volt. Nagy szó továbbá, hogy az idei évben még mindig nem volt jégeső Szigligeten.
  A szeptember se fog már elmúlni csapadékmentesem, úgyanis az elmúlt éjjel további 7 mm esett, ami most nagyon kellett, mert a nagy meleg miatt ismét komoly szárazságra volt kilátás.

 • Keszthely környékén elég heves zivatarok vannak és több helyen is áramkimaradások vannak Keszthely térségében.

 • petike80, Gondolom azért nincs Percről-percre, mivel nem történik az országban jelentősebb esemény az esőfelhők vonulása mentén. Néhol esik az eső, villámlik és egyet-kettőt dörren.
  Nem csavarja a szél a fákat, nem veri jégeső a zöldségeket, gyümölcsöket és az autókat, nincsenek áradások, stb. Szerintem ennek csak örülni kell.

 • dacos! Én is várom az őszt csak épp más okból. Nagyon szeretem a meleget, de csak akkor, ha időnként zivatarral társul. Itt békés megyében az idei év szánalmas egy ütős zivatar nem volt és szerintem már nem is lesz (most is természetesen tőlünk északra történnek az események). Tudom ez nem iskola, de ha osztályozni kellene egy gyenge kettest kapna ez az év és ezért várom inkább az őszt.

 • petike80, Most épp a Dunántúlon vannak elég szép zivatarok, percről percre meg nincs sehol szóval nem jogos a kérdésed.

 • Sziasztok!
  Lehet most megköveztek, de én már várom az őszt, annak varázsa van.
  Mikor lemész hajnalban a Dunára horgászni, és párába van burkolózva, na annak hangulata van.
  A másik meg az, hogy a melóhelyen nem kell megdögleni a melegtől.

 • Na jó, júliusban volt kb 8-10 nap, amikor tényleg elég hűvös volt, úgy 20 fok kb és még az eső esett. De ennyi, többet ne keressen senki! :D

 • Én is remélem, hogy tartalmas lesz a szeptember, hisz keleten a nyár iszonyú unalmas volt. Meleg körítve egy kis forrósággal és néha még egy kis meleg és szárazság. :D Még most is! :D

 • nem volt unalmas a nyár az biztos!júliusban hideg,augusztusban meg piros riasztás a hőségre.

 • Talán a jövő hét eleji markáns hidegfront nevezhetőbb inkább évszakváltónak(szerintem),azután valószínű,hogy megszűnik a nyárias meleg,és csapadék is lehet!

 • Jó összefoglaló, de a 27.-ei hidegfront nagyon gyorsan le lett rendezve. Szombathelyen pl törölték a Karnevál főnapjának legtöbb esti programját pl a fáklyás jelmezes felvonulást, és kiüritették a Főteret. Ennek ellenére 2 kirakat betört a viharban, a belvárosban két fa kidőlt egy kettétört, sőt még az áramot is kikapcsolták biztonsági okokból. Pár pavilont is felborított a szél.

 • Az egész összefoglalóból az maradt ki,hogy Keszthelyen levitte a szél a házunk tetejét.

 • Szép összefoglaló, remekbe választott képek! Remélem a szeptember is ilyen szép és tartalmas lesz! Remélem az évszakváltó hoz egy kis fotózni valót!

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak