Ez történt augusztusban

| 2012. szeptember 2. 4:11 | Frissítve:
Aszályos hetek állnak mögöttünk, szélsőségesen meleget és hideget egyaránt mérhettünk.

Egyre melegebb időben volt részünk a hónap elején. Egy érintőlegesen hidegfront ugyan az ország északi-északnyugati megyéiben átmenetileg megtorpantotta a melegedést, ott szórványosan pattantak ki zivatarok, melyeket jégeső, erős széllökések, néhol felhőszakadás kísért. Ezután viszont Afrika felől irgalmatlan hőség árasztotta el a Kárpát-medencét, még a hegyvidéki területeken is elérte vagy kissé meghaladta a napi maximum hőmérséklet a 30 °C-ot, míg sokfelé 35 °C fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála. A hőhullám tetőfokát 6-án érte el, ekkor nem egy helyen 40 °C-ot közelítette meg a napi maximum hőmérséklet, Pakson 39,7 °C-ot mértek. Másnap virradóra többfelé megerősödő északnyugati szél kíséretében egy száraz hidegfront vonult át hazánk felett. A front fokozatosan érkeztek hűvösebb légtömegek, átlagossá mérséklődött a kánikula. A 10-12-e közötti hétvége időjárását egy magassági hidegcsepp alakította, a nappali gomolyfelhő-képződésből helyenként jelentéktelen záporok is kialakultak. A hőmérséklet még mélyebbre süllyedt, 12-én nappal sem volt több 25 °C-nál, míg hajnalban a szélcsendes derült helyeken 10 °C alatti minimumokat regisztráltak.

 

13-tól ha lassan is, de egyre inkább melegebb levegő érkezett fölénk, igaz eleinte még csípősen hideg volt reggelente, 14-én Zabaron 3,5 °C-ig zuhant le a hőmérő higanyszála, megdőlt a hidegrekord. A Perseidák meteorraj megfigyelőket főleg az éjszaka első felében fogadták helyenként felhős tájak, később ideálisak voltak körülmények. Az aszályos idő következtében a Balaton vízszintje jelentősen süllyedt, ráadásul a szárazság kedvezett a sokak életét megnehezítő parlagfű pollenjeinek tovaterjedésében, helyenként másodfokú riasztást kellett elrendelni.

 

Az igazán nagy meleg államalapításunk ünnepén köszöntött ránk, délnyugat felől egy anticiklon peremén afrikai eredetű légtömegek érték el a Kárpát-medencét. Az igen száraz levegőben ekkora sokfelé 35 °C-ig vagy kissé e fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála. A folytatás még ennél is forróbb napokat tartogatott; először 22-én Baján 39,1 °C-os hőséget mértek, vagyis pont annyit, mint 1992-ben. Két nappal később aztán 5 éve nem látott (érzékelt) magasságokig forrósodott fel a levegő – mely természetesen elég volt a rekorddöntéshez – 24-én ugyancsak Baján mérték a legmelegebbet, 40,4 °C-ot. A rendkívüli meleg és száraz levegő kedvező feltételeket adott porördögök kialakulásának, egyiket videóra rögzítették. A következő nap egy árnyalattal kevésbé volt meleg, Körösszakálon 38,7 °C-os hőség tombolt.

 

A rendkívüli melegnek 26-án egy hidegfront átvonulása vetett véget. A nyugat felől megnövekvő felhőzetből a 27-ére virradó éjszakán több helyen volt kisebb eső, záporeső, napközben keleten itt-ott zivatar. Sajnos a front semmit sem enyhített a hosszú hetek óta tartó aszályon. Ellenben viszont kellemesen lehűlt a levegő, átlagos köré csökkentek a hőmérsékletek. A völgyekben a hajnali órákra olyannyira lehűlt, hogy 28-án reggel Nógrád megyei Zabaron 1,7 °C-os rekord hidegben dideregtek a korán útra indulók. Ha már viharfelhők nem, de akadt más látványosság a szerencsésebbeknek, a Duna Vác és Budapesti szakaszán sok-sok év után megpillanthattuk a kérészek virágzását. Az utolsó napokban visszatért a nyár, sőt a kánikula, csak 31-én egy hullámzó frontálzóna hatásaként nyugaton fordult ősziesre az idő, ott kb. 10 °C-kal estek vissza a hőmérsékletek, gyenge eső is előfordult.

 

A fotókat alxiki, Miklós Györgyi, Matusek László, Monos Gábor, Kovács Sándor, king09 és Bodrogi Attila észlelőink készítették.

 

<<< 2011 augusztus


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Rendkívüli meleg nyár van mögöttünk 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei, és a szokásosnál szárazabb idővel is teltek a nyári hónapok.
  • Zivatarok a semmiből Látványos kamerafelvételek a pénteki nap zivatarjairól. Láthatjuk azt is, hogyan fejlődik egy gomolyfelhő zivatarrá.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak