Ez történt augusztusban

Bodrogi Attila | 2012. szeptember 2. 4:11 | Frissítve:

Aszályos hetek állnak mögöttünk, szélsőségesen meleget és hideget egyaránt mérhettünk.

Egyre melegebb időben volt részünk a hónap elején. Egy érintőlegesen hidegfront ugyan az ország északi-északnyugati megyéiben átmenetileg megtorpantotta a melegedést, ott szórványosan pattantak ki zivatarok, melyeket jégeső, erős széllökések, néhol felhőszakadás kísért. Ezután viszont Afrika felől irgalmatlan hőség árasztotta el a Kárpát-medencét, még a hegyvidéki területeken is elérte vagy kissé meghaladta a napi maximum hőmérséklet a 30 °C-ot, míg sokfelé 35 °C fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála. A hőhullám tetőfokát 6-án érte el, ekkor nem egy helyen 40 °C-ot közelítette meg a napi maximum hőmérséklet, Pakson 39,7 °C-ot mértek. Másnap virradóra többfelé megerősödő északnyugati szél kíséretében egy száraz hidegfront vonult át hazánk felett. A front fokozatosan érkeztek hűvösebb légtömegek, átlagossá mérséklődött a kánikula. A 10-12-e közötti hétvége időjárását egy magassági hidegcsepp alakította, a nappali gomolyfelhő-képződésből helyenként jelentéktelen záporok is kialakultak. A hőmérséklet még mélyebbre süllyedt, 12-én nappal sem volt több 25 °C-nál, míg hajnalban a szélcsendes derült helyeken 10 °C alatti minimumokat regisztráltak.

 

13-tól ha lassan is, de egyre inkább melegebb levegő érkezett fölénk, igaz eleinte még csípősen hideg volt reggelente, 14-én Zabaron 3,5 °C-ig zuhant le a hőmérő higanyszála, megdőlt a hidegrekord. A Perseidák meteorraj megfigyelőket főleg az éjszaka első felében fogadták helyenként felhős tájak, később ideálisak voltak körülmények. Az aszályos idő következtében a Balaton vízszintje jelentősen süllyedt, ráadásul a szárazság kedvezett a sokak életét megnehezítő parlagfű pollenjeinek tovaterjedésében, helyenként másodfokú riasztást kellett elrendelni.

 

Az igazán nagy meleg államalapításunk ünnepén köszöntött ránk, délnyugat felől egy anticiklon peremén afrikai eredetű légtömegek érték el a Kárpát-medencét. Az igen száraz levegőben ekkora sokfelé 35 °C-ig vagy kissé e fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála. A folytatás még ennél is forróbb napokat tartogatott; először 22-én Baján 39,1 °C-os hőséget mértek, vagyis pont annyit, mint 1992-ben. Két nappal később aztán 5 éve nem látott (érzékelt) magasságokig forrósodott fel a levegő – mely természetesen elég volt a rekorddöntéshez – 24-én ugyancsak Baján mérték a legmelegebbet, 40,4 °C-ot. A rendkívüli meleg és száraz levegő kedvező feltételeket adott porördögök kialakulásának, egyiket videóra rögzítették. A következő nap egy árnyalattal kevésbé volt meleg, Körösszakálon 38,7 °C-os hőség tombolt.

 

A rendkívüli melegnek 26-án egy hidegfront átvonulása vetett véget. A nyugat felől megnövekvő felhőzetből a 27-ére virradó éjszakán több helyen volt kisebb eső, záporeső, napközben keleten itt-ott zivatar. Sajnos a front semmit sem enyhített a hosszú hetek óta tartó aszályon. Ellenben viszont kellemesen lehűlt a levegő, átlagos köré csökkentek a hőmérsékletek. A völgyekben a hajnali órákra olyannyira lehűlt, hogy 28-án reggel Nógrád megyei Zabaron 1,7 °C-os rekord hidegben dideregtek a korán útra indulók. Ha már viharfelhők nem, de akadt más látványosság a szerencsésebbeknek, a Duna Vác és Budapesti szakaszán sok-sok év után megpillanthattuk a kérészek virágzását. Az utolsó napokban visszatért a nyár, sőt a kánikula, csak 31-én egy hullámzó frontálzóna hatásaként nyugaton fordult ősziesre az idő, ott kb. 10 °C-kal estek vissza a hőmérsékletek, gyenge eső is előfordult.

 

A fotókat alxiki, Miklós Györgyi, Matusek László, Monos Gábor, Kovács Sándor, king09 és Bodrogi Attila észlelőink készítették.

 

<<< 2011 augusztus
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Nálunk (Romonya, Baranya megye) se kellet vizet szivattyúzni, mert mindösszesen csak 8 mm!!! eső esett. Ebben a hónapban volt a nyár leghidegebb és legforróbb napja is. 7,5 volt 08.13-án hétfőn és a legmelegebb egy héttel korábban 08.06-án volt 39,6°C. Amúgy nagyon jó cikk.

 • Szokás szerint korrekt és tartalmas összefoglaló, de a képek marhára nem passzolnak a hónapra jellemző időjárással. A hónapra aztán egyáltalán nem jellemző jégesőt, naplementés felhős égboltokat látunk, miközben sokkal inkább kék égről, szikrázó napsütésről, dagonyává változott Balatonról, pörördögről, kiszáradt növényzetről, napégette pusztáról készült fotókkal kellett volna illusztrálni a cikket.

 • Gyurci azért egy bükki töbört a sajátos klímájával ne vegyünk bele az egészbe, mert olyan lenne mint nagyvárosban egy beton placcon történő mérés.

 • Bodrogi Attila (attila): Köszi szépen! :)

 • Andrys85!
  Valóban az utolsó pár napot még beleszőhettem volna, amit most pótoltam is :)

 • Szerintem ugyanez az idő folytatódik majd szeptemberben is. Nyár lesz és szárazság....

 • Egyetértek Gyurcival! Simán lehetett hidegebb, mint a hivatalos mérés, csak az OMSZ cuccot fogadják el mindenhol.
  Mi, amatőr észlelők is minden tőlünk telhetőt megteszünk,-szerintem mindenki nevében állíthatom,-hogy pontosan mérjünk.
  Lehet, hogy nincsenek hiper-szuper Vaisala állomásaink, de attól még használható az adat, és ami vitathatatlan előnyünk, hogy sokkal sűrűben helyezkednek el a mérési pontok, mint az állami szolgálatnál.
  Megjegyzem, az Osztrák Meteorológiai Szolgálat /ZAMG/ kb. 250 automata állomást üzemeltet, ebből 221 adata nyilvános. Nálunk a kb. 100-ból 14 adata látható a met.hu-n.
  Elnézést, hogy elkanyarodtam a témától, a cikk tényleg jó, összefoglal mindent.

 • " De lesz ez már 33-34 is! " lesz ez még... bocs...

 • X-Wing: Akkor várunk nagy-nagy szeretettel! :D Itt most jelenleg 30 fok van. De lesz ez már 33-34 is! Már vagy 4-5 napja ilyen időket élünk itt a Tiszántúlon.

 • Én azt nem értem, hogy én akárhányszor hazajövök, havonta 1x, olyan, mintha Norvégiába jönnék haza. Most Tatabánya környékén vagyok, lehűtöm a levegőt. Szerintem tovább kéne mennem kelet felé, garantáltan végeznék az aszállyal.

 • Azért a Bükk-fennsíkon már kopogtatott az ősz. Az utolsó napokban (augusztus) reggel mértek jóval -5 fok alatti hőmérsékleteket is.

 • Eléggé "rodhadt" volt a hónap. Bocs a kifejezésért, de már nagyon elegem volt a kánikulából. Eső azért esegetett, de nagyon kevés volt. Remélem a szeptember nem olyan lesz, mint a tavalyi.

  Jó volt ez a borús idő a hétvégén, maradhatna egy darabig.

  Amúgy jó az összefoglaló.

 • Szép összefoglaló Attila! :)

 • Nagyon jó összefoglaló, egyedül a végén éreztem talán egy kicsi hiányosságot. Nincs megemlítve, hogy augusztus utolsó napjaiban ismét hőség tombolt a keleti régióban, míg nyugaton hűvös időjárás uralkodott. Ez sztem már aug végén elkezdődött, bár ezer százalékig mondjuk nem vagyok biztos benne. Egy szó, mint száz: úgy vélem bár a cikk lehűlést ír aug végére, keleten biz 31-33 fok körüli maxok voltak, ami egyáltalán nem felel meg az ilyenkor szokásosaknak. Szerintem. :) Igaz, nyugaton nem volt ilyen meleg... Mondhatni egész héten, a hidegfront mindössze 27-én, hétfőn jelentett tényleges lehűlést ,22-24 fok volt akkor, ha jól emlékszem, kedden már 26-28 körül, aug 30-31-re csüt, péntekre már ismét 30 felett. Még egyszer mondom: egyébként viszont tetszett a cikk! Jó dolog ezeket a hónap végén elolvasgatni. :)

 • Attila! Jól összefoglaltad az elmúlt hónapot. Kiegészítem saját csapadékmérésemmel: 1mm azaz egy mm! (Zákányszék, Délalföld)

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak