Ez történt februárban

| 2013. március 9. 13:46 | Frissítve:
Sok csapadék, nyugaton nagy havazás, végül jelentős enyhülés következett, megáradtak a folyók és patakok.

Enyhén, ám felhősen, csapadékosan indult az év második hónapja, 1-jén többfelé 10 fok fölé melegedett fel a levegő. Egy melegfront felhőzete borította be az égboltot, 2-án országszerte csapadékosra fordult időjárásunk. Egy közeledő hidegfront előtt délnyugaton (Pécsen, Sellyén) zivatarok alakultak ki. Az északnyugatira forduló szél a korábbinál sokkal hidegebb levegőt hozott, az eső egyre több helyen fordult át havas esőbe, havazásba. A hegyekben helyenként 10 cm-nél is több hó hullott. A hideget gyorsan meleg váltotta; dél, délnyugat felől enyhült meg a levegő, 5-én a Dél-Dunántúlon 10 fokot is regisztrálhattunk. A januári gyakorta csapadékos idő nyomán a sokévi csapadékmennyiség 2-3 szorosa esett, a még nyáron kiszáradt tyol-vízesésben újra csobogni kezdett a víz.

 

A felettünk áthaladó és kelet felé távolodó ciklon hátoldalán hűvösebb, egyúttal kissé szárazabb léghullámok érkeztek. Az áthaladáskor Cegléd körzetében több helyen megdörrent az ég. Az Északi-középhegységben 7-re virradó éjszaka valóságos hóömlésről számoltak be lelkes észlelőink. Egy átmeneti többfelé napsütötte napot követően ismét nagy nedvességtartalmú légtömegek érték el a Kárpát-medencét, beborult az ég, mediterrán ciklon érkezett. 9-én csak kisebb havazás, hószállingózás fordult elő, 10-én azonban csaknem országszerte havazott. A legtöbb hó az északi megyékben hullott, ott 10-15 cm-rel vastagodott a korábbi hóréteg. 11-én többfelé felszakadozott a felhőzet, pár órára kisütött a Nap. Nem tartott sokáig a csapadékmentes idő, 12-től 3 napon keresztül egy mediterrán ciklon alakította időjárásunkat, nyugaton újabb havazás kezdődött.

 

 

 

 

A Dél-Dunántúlon átmenetileg ónos eső is esett, míg nyugaton helyenként intenzíven havazott. Ezzel szemben a Tiszántúlon pár órás napsütés is volt. A kontraszt a ciklonos havazás másnapján érte el csúcsát. Amíg nyugaton a 0 fokban megerősödő szél egyre több helyen okozott hófúvást és óráról-órára gyarapodott a hóréteg, addig keleten és délen a hőmérő higanyszála 10, 12 fokig kúszott fel, csapadékról csak hírből hallhattak. Harmad napra keletebbre is beborult az ég és több helyen eső is előfordult, némileg csökkent a hőmérséklet. A nyugati megyékben a hóátfúvások miatt 70 útszakaszt zártak le hosszabb-rövidebb időre.

 

A tél csapadékos hetei jótékonyan hatottak a Balaton vízállására, enyhült a vízhiány, a hónap közepére 66 cm-re növekedett a vízszint.

15-én a világsajtó a dél-oroszországi meteor-becsapódástól volt hangos. Cseljabinszk felett a NASA becslése alapján egy 17 méter átmérőjű, 7000 tonnás tömegű meteor égett el illetve robbant fel 30-55 km magasan. A robbanás lökéshullámai sok száz ablaküveget törtek be, az ablakszilánkok 1200-nál is több embert sebesítettek meg. Mindazonáltal hazánkban is volt, nem közvetlen az időjáráshoz köthető esemény. 16-án a heves megyei Tenk közelében megremegett a föld. A Richter-skálán 3.5-ös – itthon közepes erejűnek számító – földrengés miatt többek kiszaladtak otthonaikból, említésre méltó anyagi károk nem keletkeztek.

 

18-ig anticiklon húzodott fölénk, északkelet felől lassanként hidegebb levegő szivárgott be a Kárpát-medencébe. Északkeleten több napon is kisütött a Nap, míg máshol jellemzően felhős, borongós volt az ég. A kezdeti 4, 9 fokról, 0, 5 fokra mérséklődött a nappali felmelegedés, visszatértek az éjszakai fagyok. Ezután észak felől egy ciklon kíséretében hidegfront érkezett, főleg északon havazott, ott lepel-4 cm hó hullott. 20-án északkeleten a megnövekvő gomolyfelhőkből látványos hózáporok fordultak elő. Mindeközben a tél utolsó nagy dobására kezdtünk el készülődni.

 

Egy kimélyülő mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerültünk, 22-én hazánk nagy részén havazásra ébredhettünk. A nedves levegővel egyre enyhébb légtömegeket érkeztek, ezért napközben délkeleten és keleten havas esőbe, majd esőbe fordult át a havazás. 23-án nyugat felé tovább terjeszkedett az enyhe levegő, ekkor már csak a Dunántúlon havazott, másutt eső esett. A Nyugat-Dunántúl kivételével jelentősen megenyhült az idő, a Tiszántúlon 11, 15 fokot is mértek. A Dunántúlon ezekben a napokban szokatlanul sok csapadék hullott, 50 mm-nél is több.

A hónap végére a ciklon hatása gyengült, viszont továbbra is nedves levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, így többnyire erősen felhős volt az ég, délen eső is esett, pára-és ködfoltok képződtek. Északkeleten ugyanakkor hosszabb időre is eltűntek a felhők, így ott kora tavaszi időjárást élvezhettünk. Az esős napok és az erőteljes olvadás következtében a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében megáradtak a folyók és patakok, Vas megye területén 11 útszakaszt zártak le, 6 útszakaszon pedig félpályás útszűkület várta az arra közlekedőket. Máshol megjelentek a belvizes foltok.

 

 

A fotókat Szorre, Lino, Varga Tamás, Alexandra20, Modosult, Csakos, Hódos Tamás, Nagy Gyula, Istvan1234, Bodrogi Attila, Bozó Tünde és Border észlelőink készítették; a videó a Sípark jóvoltából tekinthető meg.

 

« 2012 február


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak