Hirdetés
Hétfőtől harmadfokú hőségriadó lép érvénybe
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Budapest
Záporok, zivatarok lehetnek

Záporok, zivatarok lehetnek

Szombaton a napos-gomolyfelhős időben főként a Duna-Tisza közén, az Északi-középhegység és a Tiszántúl nyugati-délnyugati felén alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de helyenként nyugaton, északnyugaton is előfordulhatnak. A nyugatira, észknyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 34 fok között alakul, keleten lesz melegebb.

Vasárnap a napsütés lesz túlysúlyban, a megjelenő gomolyokból csak kevés helyen fordulhat elő kevés zápor, esetleg zivatar. A légmozgás többnyire gyenge, mérsékelt marad. Kora reggel 14-19, délután a legmelegebb órákban 30-35 fok várható.

Hétfőn sok napsütés várható, zápor, zivatar kialakulásának kicsi az esélye. 31-36 fokos kánikulában lesz részünk. A Dunántúlon többfelé megélénkül, északnyugaton néhol megerősödik a délies szél.

A forróság keddtől tovább fokozódik, egyre többfelé meghaladhatjuk a 35 fokot, az Alföldön és délen 37-38 fok is lehet. Sok napsütés várható, csak néhány helyre átmeneti felfrissülést egy-egy zápor, zivatar. Ilyenkor a légmozgás is feltámadhat, egyébként gyenge, mérsékelt marad.
Kiadta: Időkép (ma 10:12)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Lenge öltözet, esernyő
Lenge öltözet, esernyő
Hirdetés
25 Sz
30
17
26 V
32
17
jeles nap
27 H
35
20
28 K
36
21
29 Sz
36
21
30 Cs
36
22
1 P
37
23
2 Sz
35
23
3 V
32
22
4 H
32
21
5 K
33
20
6 Sz
33
21
7 Cs
31
20
8 P
30
19
9 Sz
29
18
10 V
28
16
11 H
26
16
12 K
29
17
13 Sz
27
17
jeles nap
14 Cs
26
16
15 P
27
16
16 Sz
28
16
Hirdetés

Pollenjelentés

Fenyőfélékalacsony
Pázsitfűfélékközepes
Csalánfélékközepes
Útifűalacsony
Lóromalacsony
Hársalacsony
Szelídgesztenyealacsony
Gombákközepes
Erősödő pollenterhelés

A pázsitfűfélék és csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja a közepes-magas, míg a hárs, a szelídgesztenye, illetve a lágyszárú allergének közül az útifű virágporának mennyisége alacsony-közepes.

A kültéri allergén gombák spóraszáma eléri a közepes-magas, néhol a nagyon magas szintet.

Hirdetés

Orvosmeteorológia

Szombaton nem várható fronthatás, de a fokozódó hőség egyre többek szervezetét megviselheti.

Fáradékonyság, dekoncentráltság jelentkezhet, valamint légszomj, rosszullét is előfordulhat.

A nagy meleg különösen az idősek és a keringési panaszokkal élők számára lehet megterhelő.

Zivatarok idején fokozódhat a fülledtség, felerősödhetnek az asztmások panaszai.

Továbbra is ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásra! Kerüljük a cukros, valamint az alkohol- és koffeintartalmú italok fogyasztását! 11 és 15 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a napon való tartózkodást!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton már erőteljesebb lesz a gomolfelhő-képződés, és záporokra, zivatarokra főként a Duna-Tisza közén, valamint az Északi-középhegység és a Tiszántúl nyugati, délnyugati felén számíthatunk.

Környezetükben vizes, csúszós útszakaszokra, helyenként hirtelen lecsökken ő látótávolságra kell számítani.

A légmozgás többfelé élénk, északnyugaton erős, zivatarok környezetében pedig viharos lehet, emiatt jelentősebben csökkenhet a járművek menetstabilitása.

A napos időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Napon a járművek hamar felforrósodhatnak, ezért figyeljünk fokozottan, hogy gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk körültekintően! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Szombaton a napsütést időnként megzavarhatják felhők, de számottevő csapadék nem várható, legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő néhol. Napközben megélénkül az északnyugati szél. Délutánra 26-29 fokig melegszik a levegő. 11 és 15 óra között továbbra is nagyon erős lesz az UV-sugárzás.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
23°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Szombaton sok napsütésre van kilátás az Adria térségében, amit főként a nap első felében szűrhet fátyolfelhőzet. Néhol északon nem kizárt rövid zápor. Középen és délen helyenként élénk lehet a nyugatias szél. A csúcshőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.

Részletes előrejelzés
felhős
27°C
felhős
28°C
felhős
29°C
Horvátország térkép