Hirdetés
Narancs figyelmeztetés hőségre
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Kisköre
Elszórt záporok, zivatarok jöhetnek a forróságban

Elszórt záporok, zivatarok jöhetnek a forróságban

Pénteken folytatódik a forróság, de a napos időt a Dunától keletre időnként gomolyfelhők zavarhatják meg, és errefelé délután elszórtan egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat viharos széllökések kíséretében, majd kora estétől már nyugaton is előfordulhat néhol egy-egy zápor, zivatar. Élénk, erős lesz a délnyugati szél, mely este, éjszaka északnyugat felől egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, a Dunántúlon helyenként viharos lökések is lehetnek. Hajnalban 17 és 24, délután 34 és 40 fok között alakul a hőmérséklet, de a zivatarokat követően több fokot hűlhet a levegő.

Szombatra egy hidegfront hoz többfelé élénk, erős, kezdetben néhol viharos északi-északnyugati szelet. Főként a Dunától keletre alakulhatnak ki átmenetileg elszórtan záporok, zivatarok. Máshol a napsütés lesz túlsúlyban. Csekély mértékben enyhül a forróság, 29-37 fok várható.

Vasárnap sok napsütésben lesz részünk, egy-egy futó zápor, esetleg zivatar csak néhol északon fordulhat elő. Veszít erejéből a szél. A legmagasabb hőmérséklet 31 és 37 fok között alakul.

Hétfőn és kedden a napsütést gomolyfelhők zavarhatják meg, de csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Többfelé élénk, erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Hétfőn 34-39, kedden 31-38 fokos maximumkra van kilátás.
Kiadta: Berceli Balázs (ma 18:42)

Hirdetés
Mit vegyek fel holnap? Lenge öltözet, esernyő
Lenge öltözet, esernyő
Hirdetés
13 Sz
30
17
jeles nap
14 Cs
30
17
16 Sz
29
16
20 Sz
32
19
21 Cs
32
19
Hirdetés

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékközepes
Csalánfélékközepes
Útifűalacsony
Lóromalacsony
Hársalacsony
Szelídgesztenyealacsony
Libatopfélékalacsony
Gombákextrém
Csalánfélék és gombák

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja a közepes-magas, a pázsitfűféléké az alacsony-közepes tartományban alakul.

Az útifű virágporának mennyisége alacsony-közepes.

A hárs és a szelídgesztenye virágporának mennyisége az alacsony-közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen eléri a nagyon magas szintet.

Hirdetés

Orvosmeteorológia

Pénteken marad a hőség, hidegfront csak péntek este érkezik leghamarabb.

A sokfelé 35 fokot meghaladó forróság nem csak a beteg és idős, hanem az egészséges szervezet számára is intenzív megterhelést jelent.

Az alvászavarok miatt sokan nem tudják kipihenni magukat, napközben pedig fáradtak, tompák, ingerültek lehetünk, csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, fejfájás, migrén is jelentkezhet.

Zivatarok környezetében romolhat az asztmások állapota, a fülledtebb levegő miatt nehézlégzés is jelentkezhet.

Továbbra is ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásra! 10 és 16 óra között országszerte nagyon erős, extrém lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a napon való tartózkodást!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken a Dunától keletre elszórtan egy-egy zápor, zivatar kialakulhat viharos széllökések kíséretében, majd kora estétől már nyugaton is előfordulhat néhol egy-egy zápor, zivatar.

Így ezeken a tájakon előfordulhatnak ekkor vizes, csúszós útszakaszok, zivatarokban hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, valamint a viharos széllökések jelentősen csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

Élénk, erős lesz a délnyugati szél, mely péntek este, éjszaka északnyugat felől egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, a Dunántúlon helyenként viharos lökések is lehetnek, így sokfelé romolhat a járművek egyensúlya.

A napos időben érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Napon a járművek hamar felforrósodhatnak, ezért figyeljünk fokozottan, hogy gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk körültekintően! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Pénteken napos időre, forróságra van kilátás a tónál. Élénk lesz a délnyugati szél, mely este északnyugatira fordul, és megerősödik. Hajnalban 20-21, délután 35-37 fok körül alakul a hőmérséklet. 10 és 16 óra között továbbra is nagyon erős, extrém lesz az UV-sugárzás.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
25°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Pénteken és szombaton sok napsütésre van kilátás az Adria térségében, jelentős csapadék nem valószínű. Helyenként élénk, erős lehet a szél. Délutánonként 30-36 fokot mutathatnak a hőmérők.

Részletes előrejelzés
felhős
29°C
felhős
29°C
felhős
31°C
Horvátország térkép