Hirdetés
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Budapest
Szeles idő esővel, havas esővel
Hirdetés

Szeles idő esővel, havas esővel

Szombaton északnyugat, nyugat felől egyre több helyen várható csapadék. Havazás a Dunántúl északnyugati, nyugati felén és néhol északon várható, keletebbre havas eső, eső, az Alföldön záporok, egy-egy zivatar alakulhat ki. Néhol a Bakonyban, a Vértesben és környékén ónos eső eshet. Északnyugat felől erősödni kezd a szél, estére helyenként viharossá fokozódik. A reggeli köd a középső tájakon hosszan megmaradhat. Napközben nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, a maximumok 0 és 18 fok között alakulhatnak, délen, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Vasárnap az ország nagy részén már sok napsütésre számíthatunk, több felhő északon, északkeleten és keleten lehet, itt hózáporok, kisebb havazás kialakulhat, illetve reggel még a Dunántúl déli tájain szállingózhat a hó. Sokfelé élénk, erős, kezdetben a Bakony térségében viharos lesz az északnyugati szél. A fagyos reggelt követően napközben -3 és +3 fok között alakul a hőmérséklet.

Hétfőn említésre méltó csapadék sehol sem valószínű, és sokfelé számíthatunk többórás napsütésre. A Dunántúlon megélénkül, megerősödik a déli-délkeleti szél. Reggel helyenként akár -10 fok alatti minimumokat mutathatnak a hőmérők. Kora délután -3 és +4 fok közötti értékeket mérhetünk.

Kedden napközben északon helyenként kisebb havazás kialakulhat, az esti órákban pedig nyugatra érkezhet eső. Helyenként élénk lesz a déli-délkeleti szél. A maximumok -1 és +9 fok között alakulhatnak. A jelenlegi számítások szerint szerdán több tájegységünkön ismét kialakuhat eső, havas eső és havazás. Nyugaton feltámadhat a szél. 0 és 8 fok közé melegedhet napközben a levegő.
Kiadta: Herrmann Dóra (ma 09:04)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Meleg, téli öltözet, esernyő
Meleg, téli öltözet, esernyő
Hirdetés
2 Sz
6 7
jeles nap
3 V
1
-1
jeles nap
4 H
2
-4
5 K
4
-1
6 Sz
5
0
jeles nap
7 Cs
4
0
8 P
4
-2
9 Sz
4
-1
10 V
4
-1
jeles nap
11 H
4
0
12 K
5
0
13 Sz
4
0
jeles nap
14 Cs
4
0
15 P
5
0
16 Sz
5
1
17 V
3
0
jeles nap
18 H
3
0
19 K
3
0
20 Sz
2
0
21 Cs
4
0
jeles nap
22 P
5
1
23 Sz
8
4

Hójelentés

Bánkút 12 cm
Eplény 10 cm
Kékestető 10 cm
Mátraszentistván 10 cm
Sátoraljaújhely 20 cm
Visegrád 4 cm

Nyugaton, északnyugaton havazhat

Szombaton havazásra elsősorban a nyugati, az északnyugati és néhol az északi tájakon számíthatunk, említésre méltó friss hótakaró nyugaton, északnyugaton alakulhat ki. A havazással érintett dunántúli tájakon hófúvásra kell számítani a feltámadó északnyugati szél miatt.

Orvosmeteorológia

Szombaton hidegfront érkezik északnyugat felől, így egyre többfelé kerülhetnek előtérbe a hidegfronti jellegű tünetek.

Emiatt fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, szédülés, rosszullét egyaránt jelentkezhet.

Felerősödhetnek a kopásos erdetű ízületi fájdalmak.

A szeles időben tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság előfordulhat.

Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, a felhős, csapadékos idő miatt romolhat hangulatunk, közérzetünk.

Öltözzünk melegen, téliesen, illetve rétegesen, ugyanis sokfelé hideg, szeles idő várható.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton sokfelé várható csapadék eső, záporok formájában, az Alföldön egy-egy zivatar nem kizárt.

Havazásra elsősorban a nyugati, az északnyugati és néhol az északi tájakon számíthatunk, a Dunántúlon helyenként átmenetileg ónos eső eshet.

Emiatt vizes, csúszós utakkal találkozhatnak a közlekedők, helyenként vízátfolyások nehezíthetik a közlekedést, jelentősebb mértékben romolhatnak a látási viszonyok, viszont a havazással és ónos esővel érintett tájakon jeges, havas, latyakos, rendkívül csúszós utakra kell készülni, így ezeken a tájakon aki teheti, inkább ne induljon útnak! Sokfelé lesz élénk, erős, helyenként viharos a szél, így jelentősen romolhat a járművek menetstabilitása, a havazással érintett dunántúli tájakon pedig hófúvás alakulhat ki, hótorlaszok keletkezhetnek az utakon.

Útnak indulás előtt mindenképp tájékozódjunk az útviszonyokról! Hajnalra, reggelre sokfelé pára, köd képződik, mely korlátozott látási viszonyokat okoz.

Vezessünk nagyon óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet