Ez történt májusban

| 2012. június 3. 14:22 | Frissítve:
Hidegben, melegben bővelkedett Pünkösd hava, többször élőben közvetítettük a viharok útját.

Ahogy búcsúzott április, úgy folytatódott május eleje. 1-jén az előző napokhoz hasonlóan ismét melegrekord dőlt, ezúttal Budapesten regisztrálták az abszolút maximumot, ott a napsütéses időben 32,9 °C-ot mértek. 2-tól az anticiklont sekély ciklonális mező váltotta fel, a fölénk kerülő nedvesebb, labilisabb légtömegek kedveztek a gomolyfelhő-képződésnek. 2-án viszont még országszerte szokatlanul meleg maradt a levegő, Törökszentmiklóson és Bugacon 33,3 °C-os csúcshőmérsékletet mérhettünk, ami ugyancsak rekordértéket jelentett. Ugyanezen a napon Kunmadarason tubát fotóztak.

 

3-án sorozatban hatodszor is megdőlt a napi melegrekord, ekkor 32,2 °C-os maximumot regisztráltak a műszerek Vásárosnaményban. Ekkor azonban északnyugat felől hidegebb levegő érkezett, a két légtömeg találkozásánál sokfelé törtek ki zivatarok, melyeket helyenként viharos erejű kifutószél, jégeső, néhol felhőszakadás kísért. Dunaújvárosban az egyik zivatarcella 99 km/h-ás széllökést produkált.

 

 

 

Ezután hűvösebbre, nyugodtabbra fordult időjárásunk, de még így is pár fokkal melegebb maradt a sokéves átlagnál. 5-én este sem vehettük le tekintettünket az égről, ekkor viszont nem a villámokban, hanem a szuperholdban gyönyörködhettünk. Szerkesztőségünkbe sok-sok fotó érkezett a jelenségről.

 

Pár nap nyugodtabb időjárása után 7-én egy sekély ciklon hidegfrontja érkezett a Kárpát-medencébe. A beboruló égből sokfelé hullott számottevő mennyiségű (5 mm feletti) eső. A déli és keleti megyékben a délutáni órákban heves zivatarok söpörtek át. A délkeleten kialakuló – feltehetőleg szupercellás - zivatarcellát jégeső kísérte, mely több települést érintve, Békéscsaba előtt csendesedett el. Hódmezővásárhelyen a jégeső fehérbe borította a tájat, míg Orosházán tornádót figyeltek meg. A következő napon keletről nehezen vonultak el a felhők, ekkor azonban már sehol esett említést érdemlő csapadék, mindenütt visszaestek a hőmérsékletek. Ezután napról-napra melegebb, száraz léghullámok érkeztek, erősödött a felmelegedés.

 

A kellemes, napos, már-már kánikulai idő a fagyosszentek első napjáig – 12-ig – tartott ki, ekkor ugyanis egy markáns hidegfront érkezett. A megerősödő szél a korábbiaknál 15 °C-kal hidegebb levegőt szállított hazánkba. Hevesebb zivatarok sehol sem alakultak ki, ugyanakkor több-kevesebb eső országszerte esett. A soron következő napokban egy mediterrán ciklon kiterjedt felhőzete miatt többször és többfelé volt esős időjárás, mindeközben ősziesen hideg napokat élhettünk át, a maximumok több helyen a 20 °C-ot sem érték el. Nem csak hazánkban, hanem Európa más vidékein is több fokkal átlag alatti hőmérsékleteket voltak, Szarajevóban havazott.

 

16-án megerősödő széllel egy hidegfront vonult át felettünk, e mögött hideg, nyugat felől fokozatosan egyre szárazabb légtömegek érkeztek. Másnap késő délutántól keleten is csökkent a felhőzet, megszűnt az eső, országszerte legyengült a légmozgás. Az erős szél okozta kiporzás miatt Kolontáron 2,5x-ére nőtt a szálló por koncentrációja. 18-án virradóra egyes dunántúli területeken fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála, Bándon -2,5 °C-ot, míg az OMSZ tájékoztatása szerint Pápán -2,0°C-ot mértek, ezzel megdőlt hidegrekord. Szerencsére a hétvégére jelentős enyhülés jött, ismét átlag körüli hőmérsékleteket mérhettünk.

 

 

A folytatásban egy ciklon illetve ciklonális mező határozta meg napjainkat. 22 és 24-e között nedves, labilis légtömegek áramlottak fölénk, ezért gyakran erősen megnövekedett a felhőzet, sokfelé volt eső, zápor, zivatar.

 

A zivatarokat több helyen felhőszakadás, jégeső kísérte, helyenként villámárvizeket okozott a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső, 22-én Pécsen 24 óra leforgása alatt 90 mm-nyi csapadék hullott. Észlelőink és Olvasóink számtalan fotóval, videóval segítették 3 naposra nyúlt élő közvetítésünket, a Percről percrét. A teljesség igénye nélkül a legnagyobb viharok helyszínei: Pécs, Komárom, Baja, Nyíregyháza, Balaton, Kiskunmajsa, Gyöngyös, Budapest, Vásárosdombó, Baktüttös.

 

 

A tavasz utolsó napjaiban egy lassan mozgó magassági hidegörvény miatt főleg a déli és délutáni órákban többször növekedett meg a gomolyfelhőzet, többfelé volt eső, zápor, zivatar.

 

Különösen 28-án kísérték a zivatarokat hevesebb események; jégeső, szélerősödés, itt-ott felhőszakadás. Ekkor a Nyírségben több észlelőnk is egy tubát figyelt meg Vaja térségében. A fölöttünk lévő viszonylag hidegebb levegő miatt mérsékelt nappali felmelegedés – Tmax általában 25 °C alatt – jellemezte időjárásunkat, hűvösek voltak az éjszakák.

 

 

 

A fotókat JK71, rebor, zsolti7615, balazs85, attila, atillakiralydombi, seaman, beatlowe, crisis, supercell, piros76, HeavenMan és tinell megfigyelőinknek valamint a Facebook profliunkra feltöltő Kálmán Imrének és Cserháti Péternek köszönhetjük! A videót Dianovics Balázs készítette.

 

<<< 2011 május


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak