Ez történt szeptemberben

| 2017. október 6. 13:42 | Frissítve:
Gyakran volt felhős az ég, a sokéves átlaghoz képest nyugaton kétszer több eső esett.

Kánikula után rögtön ősz

Az ország nagy részén kánikulával köszöntött be a meteorológiai ősz, igaz már ekkor elérte a nyugati tájakat egy lassan mozgó hullámzó front. A következő nap aztán már csak keleten volt hosszabb napsütés, nyugat felől beborult az ég. 3-án reggelig a középső országrészben és a Dél-Dunántúlon esett kiadósabb – 20-35 mm – eső. Ezzel együtt jelentősen lehűlt a levegő, sok helyen 20 fok sem volt a maximum hőmérséklet. Amíg itthon csak gyenge zivatarok alakultak addig Erdélyben szélvihar tarolt. A hűvössé, esőssé vált időben hangulatos kora őszi fotókkal gazdagodott képtárunk. 4-én már csak északkeleten volt erős a felhőképződés, arra színpompás szivárványok a jelezték a záporokat, zivatarokat. 5-én a nyugalomba jutott hideg levegő és derült ég következtében többfelé 10 fok alá csökkent a hőmérséklet, északkeleten köd képződött. A Dunán árhullám érkezett, a Szigetköznél másodfokú készültséget rendeltek el.

 

Undulatus asperatus

6-án tíz éve nem látott erősségű napkitörés történt, pár nappal később a délebbi szélességeken is látták a sarki fényt. A nagyobbrészt napos napot követően 7-én egy hidegfront alakította időjárásunkat, többnyire erősen felhős volt az ég, északon voltak hosszabb napos időszakok, elszórtan kisebb eső is előfordult. A délkeleti megyékben kísérteties felhők jelentek meg az égen. A soron következő hétvégén egyre melegebb léghullámok érkeztek, visszatért a nyár, csak 9-én volt keleten felhős az ég, arra akkor záporok is kialakultak. 10-én a maximum hőmérséklet sokfelé elérte vagy megközelítette a 30 fokot.

 

Egy nap kánikula, viharos szél

A következő napon az ország nagyobb részén még melegebb levegőt hozott az élénk vagy erős délnyugati szél, délkeleten 33-34 fokot is mértek. Ekkor este aztán egy hidegfront következtében a megnövekvő felhőzetből záporok, helyenként zivatarok alakultak ki. 12-én túlnyomóan erősen felhős vagy borult volt az ég, több helyen volt eső, zápor. Napnyugtakor aztán elkezdődött a felhőzet felszakadozása, szivárványok zárták a napot. 13-án többnyire napos, nagyjából az évszaknak megfelelő hőmérsékletű idő volt. Másnap a viharos délnyugati szél extrém vízlengést produkált a Balatonnál. Este újabb hidegfront érkezett, záporok, helyenként zivatarok alakultak ki. 15-re az előző napi nyárias időt több fokkal hidegebb, nyugaton hűvös idő követte.

 

Borongós, hűvös idő

Ez még csak a kezdet volt, innentől egyre pocsékabb napok következtek. 16-án egy mediterrán ciklon szállított nedves, labilis levegőt fölénk. Rövidebb időre ugyan többfelé kisütött a nap, késő délutántól aztán délnyugat felől szupercellák léptek be az országba. Az egyik önálló életet élve Pécsen keresztül egészen a Körösök vidékéig jutott. A következő napon felettünk volt a ciklon, sokfelé esett az eső. A nagy labilitást a keleti országrészben jól jelezték a mammatus felhők, míg máshol gomolyfelhők sokasodtak; délen és keleten zivatarok alakultak ki. A sok eső hatására gőzölögtek hegyeink. Az igazán nagy vihar elkerülte hazánkat, Szerbiában és Romániában szélviharral és felhőszakadással kísért ítéletidő pusztító erejű volt, emberéleteket követelt. A Rábán és Murán árhullám haladt le. Nyugati szomszédunknál megnyíltak a sípályák. A sűrű események közepette észlelőnk „tollának” segítségével a hátrahagyott zivatarszezonra nyerhettünk visszatekintést. Az ősz beköszöntével áttekintettük a köd és köd közötti különbségeket; a ködfajtákat és azok jellemző tulajdonságait. Szerencsére 18-án hajnalban kedvezett az időjárás az idei év leglátványosabb bolygóegyüttállásának megfigyelésére.

 

Felhős napok, ködös reggel

Az osztrák mellett a szlovén Alpokban is tetemes mennyiségű hó hullott, a Kredaricán 80 cm-t mértek. 21-én egy ciklon miatt mindenütt beborult az ég, sokfelé esett az eső, a legtöbb Komárom-Szeged szélesebb sávjában. A magassági hidegörvénnyé alakuló ciklon miatt a csillagászati ősz első napjaiban is gyakran volt erősen felhős vagy borult az ég, de jelentősebb eső már csak az északkeleti tájakat öntözte. Mindvégig hűvösebb volt néhány fokkal a sokéves átlagnál. Az említett hidegörvény tehát csak igen lassan mozdult el a Kárpát-medencétől, átmeneti derült éjszaka végén 25-én hajnalban többfelé ködös időre ébredhettünk; 4 és 10 fok közé hűlt a levegő. A szürke időben észlelőink meglátták a sokszínű szeptember szépségeit.

 

Egyre több napsütés, reggelente néhol fagy

A hónap utolsó napjaiban egy tőlünk északkeletre elhelyezkedő anticiklon peremére került hazánk. Kezdetben sok volt a felhő, elszórtan kisebb eső, zápor is előfordult. Később fokozatosan egyre több helyen és egyre több időre sütött ki a nap. A térségünkbe áramló hűvösebb levegő hatásaként hideggé, párássá váltak a hajnalok és hűvössé a nappalok; a napi maximumok javarészt 20 fok alatt voltak, reggelente a fagyzugos helyeken gyengén fagyott. Észlelőink fotóin és webkameráinkon keresztül megnézhettük a kietlenné vált Balatont.

 

Végezetül egy csokor 2017 szeptember legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 szeptember


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Tavaly ilyenkor hóval érkezett a lehűlés Egy évvel ezelőtt sem volt melegünk, akkor a lehűléshez a hegyekben még havazás is társult.
  • 3 éve ilyenkor Bánkúton 87 cm, a Kékesen és a Nagy Hideg-hegyen 45 cm-re hízott a hóvastagság. Áramszünet és útlezárások is jártak a 2017-es áprilisi havazáshoz.
  • Ez történt januárban Hidegpárna alakította időjárásunkat január nagy részében, csak az ipartelepek környékén havazott, majd a hónap végére frontok érték el hazánkat.
  • 10 időjárási érdekesség decemberről Részünk volt télköszöntő havazásban, melegrekordban, csapadékrekordban és különleges műholdvonulásban is.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |