Ez történt februárban

| 2014. március 6. 8:35 | Frissítve:
Az ónos eső a hónap legelején sokak életét keserítette meg, később folytatódott az átlagosnál enyhébb tél, végül zivatarokkal búcsúzott a február.

Közlekedés szempontjából igazi kihívással indult az év második hónapja. Folytatódott a Kossava szél tombolása, délen néhány alsóbbrendű útszakasz járhatatlanná vált a hófúvásban. Mindeközben a magasban jelentősen megenyhült a levegő, 1-jén estétől 2-án délelőttig sokfelé esett jelentős mennyiségű ónos eső. Az OMSZ piros figyelmeztetést követően piros riasztást adott ki az erőteljes jegesedés miatt. Jégpáncél képződött az utakon, egyes útszakaszokat lezártak a forgalomtól. Ezután kelet felől szárazabb levegő érkezett, megnyugodott időjárásunk, nyugat kivételével felszakadozott a felhőzet. A csípős éjszakákon az ország keleti felében zúzmarás köd is képződött. Északkeleten a gyenge légmozgás és a köd következtében szmogossá vált a levegő.

Ezután egyre inkább az Atlanti-óceán felett képződő viharciklonok áramlási rendszerébe kerültünk és a ciklonokhoz tartozó frontok érték el Közép-Európát. 6-tól tehát napról-napra melegebb, ám gyakran nedves léghullámok érkeztek fölénk. Egy csapadékos hétvégét ugyancsak csapadékos hétkezdet követett. Az égiek leginkább a Dunántúlt öntözték, a Tiszántúlon és az Alföld egy jelentős területén csupán néhány milliméter esett.

 

11-én Nagykőrösön 2,7-es erősségű földrengés volt, a Pest megyei településen érezhető volt a földmozgás. 12-én egy hullámzó frontzóna érkezett, mely ketté vágta az országot. Nyugatra hidegebb levegő érkezett és arra sok helyen esett az eső, havas eső, sőt helyenként hó is hullott. Keleten viszont a felhős égbolt mellett tavaszias hőmérsékleteket mértünk. A dunántúli folyók vízgyűjtőjén lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt megáradtak azok, a Rábán harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Néhány kisebb útszakaszt lezártak emiatt. A soron következő hétvége száraz, enyhe időt tartogatott, 16-án délen 16-19 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

E nap este egy gyenge hidegfront érkezett, nyugaton ismét jelentős mennyiségű eső esett, míg az Északi-középhegység magasabb csúcsain havazásba fordult át az eső, a Kékestetőn néhány centiméter hó hullott. A Rába újabb áradása 443 cm-en tetőzött. Nem volt számottevő mértékű lehűlés, maradt gyakran felhős, főleg nyugaton és északon időszakosan esős idő. 19-én a levegőbe afrikai eredetű homok keveredett. Nálunk piszkos eső esett, Észak-Olaszországban piros hó hullott. Ugyanezen a napon két földrengés is volt országunkban, Szátok község mellett 2,6-os erősségű földrengést regisztráltak.

 

A 22-23-ai hétvége egy hullámzó frontrendszer következtében országszerte borús, esős időt hozott. A legnagyobb mennyiségű csapadék a délnyugati megyékben esett, arra helyenként közel 40 mm-t regisztráltak Észlelőink. A Kis-Balaton térségében harmadfokú készültséget rendeltek el a megjelenő belvíz miatt. Megtelt a Balaton, 24-én reggel az Országos Vízjelző Szolgálat 124 cm-es átlagos vízszintet mért; Balatonfenyvesnél a házak kerítésénél hömpölygött a víz. A Kis-Balaton körzetébe látogattunk, a belvízhelyzetet Kvadrokopterünkkel – madártávlatból – vettük szemügyre. A felvételeken jól látszódnak a vízzel elöntött területek, szántóföldek, illetve az utak menti, vízzel telt árkok is. A hónap, illetve a meteorológiai tél utolsó napjára nem csak nedves, hanem egyben kissé labilis rétegzettségű levegő érkezett fölénk, mely kedvezett a gomolyfelhő-képződésnek. Az év első zivatar Sárvárnál pattant ki, majd a Dunántúlon máshol is megdörrent az ég. Helyenként apró szemű jég esett, míg a Börzsönyben nagypelyhes hózápor vonult keresztül.

 

 

A fotókat Viktor994, hondoman, csux2, Bakos Liza, morzsika, Plesi, Ráduly László, Pócsai Sándor és Zsombor Éva észlelőink készítették.

 

« 2013 február


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak