Ez történt 2016-ban

| 2017. február 1. 12:09 | Frissítve:
Az átlagosnál több csapadék, szélsőségesen meleg és hideg időszakoktól mentes időjárás jellemezte a tavalyi évet.

Január

Keményen fagyos idővel köszöntött be 2016, az északkeleti országrészben -10 és -15 fok között voltak a minimumok. A hazai sípályáink sorra nyitottak meg. 4-én megérkezett a nagybetűs tél, azaz a havazás. A délnyugati határszélen hullott a legtöbb, 10 cm, máshol általában 2-5 cm. 5-én a havazást sok helyen ónos eső követte, Baranyában mintegy 12 óra időtartamra kamionstopot rendeltek el. 7-ére havazás lett meghatározó, délnyugaton 20 cm hullott. A Balatonnál görgő ködfelhőt figyeltek meg. 10-re a magasban megenyhült, a főváros térségében ónos eső esett, a jegesedés miatt lezárták a Normafát. Egy ciklon előterében 11-én észak kivételével 10 és 16 fok közé kúszott fel a hőmérő higanyszála. Délnyugaton zivatarok pattantak ki. A következő napokban hidegebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe, 21-én virradóra több helyen kifehéredett a táj. 23–án a Velencei-tavon elindult a tavi korcsolyázás. A hófödte tájakon -13 és -17 fok közé hűlt a levegő. Egy melegfront felhőzetéből nyugaton és északnyugaton 5-10 cm hó hullott. A befagyott Balatonról gyönyörű légi felvételeket mutathattunk be. A szállópor magas koncentrációja miatt Salgótarjánban, majd Budapesten szmogriadót rendeltek el. 28-án a korábbiaknál nagyobb területen sütött ki a nap, többfelé a 15 foknál is melegebb volt.

 

Február

Enyhe idővel indult február, a nyugati megyékben kipattant zivatarok környezetében mammatus felhők voltak láthatóak. Két reggel is rekord enyhe volt, 3-án 10,9 fokos minimumot mértek Pécs Árpádtetőn. Ugyanezen a napon Zalában és Bakonyban hózivatar volt. Az erős északnyugati szél kifújta a Balaton vizét. A magyar tenger téli színpompájáról egy csodás képriportot mutathattunk be. 9-én virradóra Kaposváron 10,3 fokig csökkent a hőmérséklet. 10-én a Bakonyban valóságos hóömlés, délnyugaton hózivatar ébresztette a későn kelőket. A sok csapadék miatt előbb az Ipolyon, majd a Tarnán és a Sajón is III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Palotás és Szarvasgede között tuba fejlődött ki. A napos helyeken és időszakokban 10 fok fölé (14-én 15-16 fokig) melegedett fel a levegő. A rendszeres esőzések következtében újra megtelt a Balaton, 58 ezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. 22-én fővárosban megdőlt a melegrekord, Újpesten 19,1 fokot mértek. 24-én reggel zivatarok pattantak ki, a következő napon pedig havazott. A tél utolsó hajnala rekord meleg lett, Budapest Lágymányoson mindössze 7,8 fokig csökkent a hőmérséklet. Egy mediterrán ciklon afrikai homokot hozott magával.

 

 

Március

Mediterrán ciklonokkal kezdődött a tavasz, az agglomerációban a 20, helyenként 30 mm-t is meghaladta a lehulló csapadék mennyisége. A Bakony mellett a Börzsönyben is igaz téli világ lett a kb. 5-10 cm hó nyomán. A következő napokat is ciklonális határozták meg, 6-án a fővárosnál zivatarok alakultak ki, 7-én a Kékestetőn 5-6 cm hó hullott, közvetlen előtte pedig a Kőszegi-hegységben havazott. Nemzeti Ünnepünkre hidegörvény érkezett; eső, havas eső esett, a hegyekben hó hullott. Ezután melegebb léghullámok érkeztek, 18-án a napsütésben a legtöbb helyen 15 fok körüli maximumokat mértünk. 19-én hidegfront vonult át felettünk, 20-án reggelre északkeleten -5, -7 fokig hűlt a levegő. 23-án mediterrán ciklon érintette hazánkat, a Mecsekben havazott. 26–án este északkeleten, valamint 3 nappal később nyugaton is zivatarok voltak. Az igazi enyhülés a hónap utolsó napján következett be, 20 fok feletti maximumokat mérhettünk.

 

Április

Jóformán berobbant a tavasz, elsején rögtön megdőlt a fővárosi melegrekord, 23,0 fokot mértek. Átmeneti megtorpanást követően délnyugati széllel még melegebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe, számtalan csodaszép tavaszi fotóval ajándékoztak meg felhasználóink. 5-én dupla melegrekord született, Budapesten 26,4 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála. Az erőteljes magaslati áramlással nagy mennyiségű afrikai homok sodródott fölénk. Több melegrekord is megdőlt a következő napokban. 7-én este délen zivatarok törtek ki, néhány nappal később a sűrű köd miatt Ferihegyen több gép nem tudott leszállni. A hónap közepén a viharos szél károkat okozott Budapesten. A szél alakformáló hatásaként látványos hullámfelhők úsztak az égen. 24-én ciklon helyeződött ránk, a Dunántúlon viharossá fokozódott a szél. A Mátra és a Bükk csúcsain mintegy 2 cm hó hullott. A fagyos idő Európa nagy részére jellemző volt, Kőszegi-hegységben 25 cm hó hullott. Budapesten hidegrekord dőlt, a János-hegyen -0,7 fokig csökkent a hőmérséklet; a gyümölcsösök jelentős fagykárokat szenvedtek.

 

Május

A változkony idő május elején folytatódott. Előbb egy mediterrán ciklon volt esőzés, majd egy hidegörvény következtében volt erőteljes a gomolyképződés. 4-én intenzívebb zivatarok a kb. Budapest-Paks vonal mentén alakultak ki. Egyes cellákból annyi jég esett, hogy lapátolni lehetett. Ezután helyi hatások voltak meghatározóak, elszórtan alakult ki zápor, zivatar. A pünkösdi hosszú hétvégén borús, esős, hűvös idő volt; Kabától északnyugatra tubát fotóztak. A májusi eső aranyat ért. 17-én virradó éjjelen Zabaron -1,2 fokig hűlt a levegő, ezzel megdőlt a napi hidegrekord. Ezt követően melegedés kezdődött, 23-án maximum hőmérsékletek néhol 30 fok körül alakultak. Egy hidegfront vetett véget a melegnek, a zivatarok látványos peremfelhővel vonultak észak, északkelet felé, a Dunakanyarnál szupercella haladt el. Néhány napon keresztül alapvetően napos, gomolyfelhős idő volt, délen 30 fokot mértek, a fátyolfelhők több légköroptikai jelenséget idéztek elő. 29-én este zivatarok robajával hidegfront érkezett, másnap kelet felé távoztak a viharok. A hónap utolsó napján sokat sütött a nap.

 

Június

Változatos idővel indult első nyári hónapunk, 2-a és 3-a tubák napjai voltak. A zivatarok közepette 4-én Budapestnél, 5-én délkeleten alakultak ki forgó tölcsérek. A felhőszakadásokban lokálisan 20-40 mm-nél is több esett. 7-én este fényes tűzgömb szelte át az eget. Néhány napsütéses nap után 9-én hidegfront érkezett, Jánossomorján és Örkénypusztán özönvíz követte a zivatarokat. 11-én északnyugaton szupercella haladt el. A hónap közepén is többfelé voltak viharok, keleten zivatarlánc állt össze. Az idei első tornádót Zalaháshágyon figyelték meg. A délkeleti erős szélben a Dél-Alföldön 17-én virradóra mindössze 21-23 fokig csökkent a hőmérséklet. Szaharai homok került fölénk. 19-én hajnalban éjszakai világító felhőt (NLC) fotóztak; délután délkeleten heves zivatarok tomboltak, néhol 50 mm-nél is több esett. A szerbiai tornádó szerencsére elkerülte hazánkat. Vörös lidércet fotóztak. Jelentős melegedés következett, 23-tól, 26-ig másodfokú hőségriadót rendeltek el, extrém erős volt az UV sugárzás. 24-én egy hőzivatar nyomán Szegeden dió nagyságúnál is nagyobb jégdarabok hullottak; a fővárosi melegrekord 35,7 fokkal megdőlt. Másnap ennél is nagyobb volt a hőség, 36,6 fokig hevült fel a levegő. 26-án kora reggel a Dunakanyarban fújtak ébresztőt az égiek. Két nappal később a Gödöllői-dombság felett tuba alakult ki. A hónap végére visszatért a kánikula.

 

Július

A kánikula, illetve hőség 2-ig tartott, ekkor este záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezett. Ezt megelőzően Veszprém megyében tornádó alakult ki. 4-én este az ügyes és szemfüles olvasóink éjszakai világító felhőket fotóztak. A következő napokban két gyenge hidegfront érintett minket, a Nyírségben szupercella haladt át. 11-től 3 napon keresztül hőség, a 35-36 fokos maximumok sem volt ritkák, ismét éjszakai világító felhőket láttak. 13-án este jégesővel és viharos kifutószéllel a Nyugat-Dunántúlra szupercellák léptek be, a Balatonon és Bakonyon kívül Baranyában is hevesek voltak a zivatarok. Délkelet kivételével 20-60 mm esett, kisebb gócokban viszont 70-100 mm-nél is többet mértek. 15-én este egy ciklonból kezdődött kiadós esőzés, a Dél-Alföldön egy havi csapadék hullott. A labilis, kissé labilis kedvezett a gomoly-képződésnek, a 23-ai piliscsabai zivatarfelhőben tuba jelent meg, Budapest egyes kerületeiben hatalmas felhőszakadás volt. Később főként a Bakonyban okozott gondot a nagy mennyiségű csapadékvíz. 28-án aztán egy gyenge hidegfront hatásaként labilizálódott a légkör, a kiterjedt zivatarok nyugatról keletre mozogtak. A hónap utolsó napján Komáromban hatalmas felhőszakadás volt, este pedig vonalba rendeződött heves zivatarok érkeztek a középső országrészbe.

 

Augusztus

Napos, kánikulai idő, 31 és 34 fok közötti maximum hőmérsékleteket mértünk. 5-én délután szupercellás hidegfront mentén pattantak ki zivatarok, felfrissült a levegő. 9-én késő délután hidegfront kopogtatott és a következő nap nagy hőmérséklet-kontraszt alakult ki, keleten egy zivatarláncból helyenként borsó, illetve dió nagyságú jég esett. Lehűlt a levegő; 12-én 4,5 fokig, 13-án Zabaron 4,0 fokig hűlt a levegő. A hónap közepén a Balatonnál vihar szakította meg a strandolást. 17-én kelet kivételével több helyen zivatarok robajára ébredhetünk. Két nappal később Szombathelynél tubát láttak. A budapesti tűzijátékot egy meteorológia ballon fedélzetéről csodálhattuk meg. A következő napon egy hullámzó hidegfront okozott esős, hűvös időt. A nyár kellemes, napsütéses, meleg idővel búcsúzott, a közel 25 fokos Balatonban sokak fürdőztek.

 

Szeptember

Az augusztusi nyár az ősz első napjaiban zavartalanul folytatódtak tovább, több helyen 30 foknál is melegebb volt. A Városligetben boszorkánytölcsért figyeltek meg. 5-én egy csapásra vége lett a nyárnak, egy hidegfront nyomán esős, hűvös, esős időt élhettünk át. Gyorsan visszatért a szeptemberi 30 fokos nyár. Az elszórt zivatarokkal színesített nyárias idő hosszúra nyúlt egészen a hónap közepéig tartott ki. Szerencsére a félárnyékos holdfogyatkozást nem zavarták felhők. 17-től aztán egy hűvösebb, felhősebb periódus következett. Az esők mellett egy-egy gyengébb zivatar is kialakult, Soltnál tubát fotóztak. 23-ra virradóra megérkezett az első őszi fagy, Mihálygergén -0,1 fokig csökkent a hőmérséklet. Az utolsó egy hétben kissé hűvös reggelekkel, nyugodt, kellemes indián nyár volt; a fátyolfelhők mellett megjelenő gomolyokból csapadékot nem adtak.

 

Október

Nyáriasan meleg, napos időt hozott elseje. Ezután viszont egy frontrendszer felhőzetéből sokfelé esett az eső, lehűlt a levegő. Nyugaton és a Balatonnál zivatarok alakultak ki, visszaesett a hőmérséklet. 5-én éjszakától a magasabb hegyekben havazott, néhány centiméteres hóréteg alakult ki. 8-án és 9-én a fagyos, párás, ködfoltos reggelt követően gomolyfelhők képződtek. Egy mélyülő és közeledő ciklon felhőzetéből előbb nyugaton, majd másfelé eleredt az eső, a Kékestetőn hózáporok vonultak át, a Dél-Alföldön 20 mm esett. A hónap közepén a délnyugati térségben zivatarok alakultak ki, amelyek később elérték a Balatont. A következő napokban is a felhők uralták az égboltot, csak kis körzetekben bújt elő a nap; sokfelé volt eső. 22-től némileg naposabbra fordult időjárásunk, webkameránk a Visegrádi-hegyekben glória jelenséget örökített meg. A fátyolfelhőkön légköroptikai jelenségek sorakoztak fel. Október végig további két hidegfront vonult át, ezekből esők, záporok alakultak ki, ezt leszámítva napsütés volt jellemző. Meteorológiai léggömbünk szemszögéből láthattuk az őszi Dunakanyart.

 

November

A napsütéses kezdetett követően novemberi fordulatot vet az idő, azaz gyakran növekedett borultságig a felhőzet, időszakosan gyenge eső is előfordult. 4-én a Pilisben és a Dunakanyarban látványhó hullott. 6-án egy hidegfront hatásaként délnyugaton, helyenként északkeleten megdördült az ég, este a Kőszegi-hegységben hó hullott, miközben délután délen közel 20 fokot mértek. 8-án a Bakonyban havazott. Egy naposabb jellegű napot követően 12-én mediterrán ciklon került fölénk, a Dunántúl magasabb pontjain és az Északi–középhegységben havazott. 14-én egy melegfront miatt borult be az ég, Budapest is ízelítőt kapott a télből. 18-án a többfelé megerősödő déli szél kísértében beköszöntött a novemberi tavasz, délnyugaton közel 20 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála; a következő két nap is enyhe volt. 21-én este fényes tűzgömbök húztak át az égbolton. A hónap utolsó napjai is a változékonyság jegyében teltek, egy hidegfront után szórványosan alakultak ki hózáporok. Éjjelente keményebb fagyok, kisebb körzetekben -7, -10 fokig hűlt a levegő.

 

December

A meteorológiai tél első napját a főváros környékén és az ország keleti felében több helyen havazás köszöntötte. A következő egy Ukrajnán keresztülhaladó ciklon következtében viharossá fokozódott a szél, elszórtan záporok, hózáporok alakultak ki. 4-én virradóra hideg reggelre ébredtünk, Mihálygergén -12 fokig hűlt a levegő. A megmaradó zúzmarás köd téli világot kölcsönzött a tájnak. Néhány helyen havat is hozott Mikulás, az ipari területek körzetében ún. ipari havazás alakult ki. 8-án a Kendig-csúcson kitavaszodott, 15 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála. 9-én a legtitokzatosabb felhőtípus jelent meg Dunakeszi és Szentendre térségében, Undulatus Asperatust fotóztak a szerencsések. 11-én megerősödő széllel hidegfront érkezett, az Északi-középhegységben látványos felhőformákkal tört be a hideg., majd a keleti megyékben lepel - 3 cm-nyi hó hullott. Egy drón szemszögéből néztük meg a zúzmarás Szigligetet. Egyre nagyobb területet hódított meg az alacsonyszintű rétegfelhőzet, a konzerválódott fagyban a Balatonon megkezdődött a jégzajlás. Észlelőink és webkameráinknak köszönhetően a hegycsúcsokról nézhettünk meg a Kárpát-medencét beterítő hideg légpárna hullámzását. 23-án este számos helyen ónos eső esett. Szenteste napján többfelé hullott meglepetés hó a rétegfelhőzetből. Egy álcázott hidegfront felszaggatta a felhőzetet, karácsony második napján a napsütés hatására 9-13 fok közé kúszott fel a hőmérő higanyszála. 28-án reggelre a Kőszegi-hegységben 10 cm hó hullott. Csendes idővel, erős éjszakai fagyokkal búcsúzott az év.

 

További válogatás 2016 legszebb fotói közül

Borítókép: Kluber

« 2015


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak