Ez történt júliusban

| 2012. augusztus 2. 17:44 | Frissítve:
Rendkívül mozgalmas, az ország déli felében száraz, míg északon helyenként kimondottan csapadékos volt az elmúlt hónap.

A június végén kezdődött rendkívül meleg idő e hónap első dekádjában megszakítás nélkül folytatódott tovább. A hegyvidéki területek kivételével a legtöbb helyen elérte vagy néhány fokkal meghaladta a 35 °C-ot a csúcshőmérséklet. Újabb rekordok dőltek meg, 2-án Túrkevén 38,4 °C-ot, Újpesten 37,3 °C-ot mértek, sőt ekkor a napi legalacsonyabb hőmérséklet maximuma is megdőlt, a fővárosban csupán 24,9 °C-ig hűlt le a levegő. A III. fokú hőségriadót az ÁNTSZ meghosszabbította, amely így egyhuzamban 10 napon keresztül volt érvényben. Egy hullámzó frontrendszer előterében a sok napsütés mellett először nyugaton, majd a fölénk húzódó sekély ciklonális mező miatt északkeleten is zivatarok pattantak ki a délutáni illetve esti órákban. Itt-ott felhőszakadás, jégeső is előfordult. A lokális zivataroktól eltekintve a nagy meleg miatt a kirándulók által kedvelt Fátyol-vízesés kiszáradt. 5-én nyugaton és északnyugaton sokfelé a zivatarok átmeneti felfrissülést hoztak, egy-egy gócból 20 mm-nél is több eső zuttyant le.

 

A forróság végül 6-án tetőzött, Fülöpházán 39,3 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála, tehát ekkor az év eddigi legmelegebb napját könyvelhettük el. Az egyik zivatarban lecsapó villám miatt Soltvadkert mellett 4 hektárnyi erdő gyulladt ki. A napról-napra lassan mérséklődő hőség alatt egy-egy zivatarcellát az ország nagy területéről megcsodálhattunk. 9-én kiterjedtebb és erősebb zivatarok is kialakultak. Először északkeleten adtak hírt Észlelőink özönvízszerű esőzésről, helyenként 3-4 cm-es jégdarabok hullottak, Abádszalókon a jégverés következtében házak rongálódtak meg. Kora estétől a nyugati megyéinkben élők tapasztalhatták a zivatarok frissítő hatását.

 

11-én újabb, ezúttal erőteljesebb hidegfront érte el hazánkat, a front mentén sokfelé pattantak ki zivatarok, melyeket felhőszakadás és jégeső is kísért. Az érkező vihar elmosta a Balaton Soundot, Kecskeméten viharos, 93 km/h-ás széllökést regisztráltak. Az éjszakába nyúló zivatarrendszerről több villámfotó érkezett szerkesztőségünkbe. A szupercellával „fűszerezett” vihart kivételes módon egy pilóta szemszögéből is megcsodálhattuk. A repülőgép saját radarfelvételei és a közel 10 km-es magasságban készült felvételeket oszthattunk meg olvasóinkkal. A hőség után kevésbé meleg, kissé változatos napok következtek, mígnem 14-én délután máris megérkezett a következő hidegfront, ami mögött aztán országszerte felfrissült a levegő, az OMSZ a Kab-hegyen 126 km/h-ás széllökést mért. 15-én a maximumok 25 °C környékén szóródtak, míg pár nappal korábban a Tátrában havazott.

 

 

 

Miközben a Balatonon egy mozgó jachton valamint a Hegyalja Fesztiválon újabb webkamerák segítségével követhettük nyomon az időjárás alakulását két napra betört a kánikula, 19-én helyenként 35 °C-nál is melegebbet mértek. E napon a kora esti órákban egy hullámzó frontálzóna hidegfrontja miatt az északi megyéken nyugatról keletre viharos széllökések közepette vihar vonult át. Megtépázott fák, áramkimaradások jelezték útját, Ferihegyen a kifutószél 107 km/h-ás széllökést produkált, az OMSZ rövid időre piros riasztást adott ki. Az említett frontzóna a következő két napon fokozatosan kelet, délkelet felé mozdult el, ezért az eddig napos és közel kánikulaian meleg déli és keleti megyékben is csökkent a hőmérséklet, több helyen csapadék is hullott.

 

Egy átmeneti napos időt követően délnyugat felől 24-től négy napon keresztül egy magassági hidegörvény húzódott fölénk. A fülledt, párás, átlagosan meleg levegő kiváló feltételeket szolgáltatott a zivatarok kialakulásának. Egy ilyen cella Balatonmáriafürdőn 115 km/h-ás kifutószelet produkált, míg Keszthelyen fák dőltek ki. A helyenként villámárvizeket okozó felhőszakadások közt több tubát is lencsevégre kaptak Észlelőink. Végre az ország döntő része megázott, kissé enyhült az aszály.

 

A távolodó és feloszló hidegörvény mögött ismét igen meleg napok következtek, helyenként 35-36 °C-os hőség tombolt. Egy közeledő hidegfront előtt 29-re virradó éjszaka az ország északnyugati harmadában zivatarok ébresztették az alvókat. Délután – átmeneti csendesedést követően – a magasra törő gomolyfelhőkből nyugat felől egyre több helyen törtek ki zivatarok. A legerősebbek a nyugati, középső és északi országrészben vonultak át. A Balaton partján üdülők számtalan fotóval örvendeztették meg közvetítő stábunkat, sőt ismét kaptunk felvételeket több ezer méteres magasságból. A szupercella átrobogásakor Siófokon 113 km/h-ás lökést regisztráltak. A főváros és a Dunakanyar körzetében a hatalmas szél rengeteg kárt okozott, voltak helyek ahol gyökerestől fordultak ki a fák, míg máshol háztetőket sodort el. Az áramkimaradások sem voltak ritkák, itt-ott fél napig kellett mellőzni az áramszolgáltatást.

 

 

A fotókat h_ati, Varga Tamás, Világosi Dávid, Hódos Tamás, Jónás Károly, Rippel Erik, Mocsári Milán, Kelemen Éva és bagatel7 észlelőink valamint Krizsán János és nem regisztrált olvasóink készítették.

 

<<< 2011 július


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Drámai jégolvadás a sarkvidéken a rekordmeleg július után A mérések kezdete óta az ide július volt a legmelegebb hónap. Az átlag feletti hőmérsékletek rekord kicsire zsugorították az északi sarkvidék jégsapkáit, de Grönlandon is hatalmas jégtömeg olvadt el.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak