Ez történt 2013-ban

| 2014. január 11. 17:16 | Frissítve:
Téli zivatarok, márciusi hóvihar, júniusi nagy dunai árhullám, a nyár közepén hőhullám. A hőmérsékleti rekordok háromnegyede a melegről szólt.

Január

A kezdeti egyhangú, ködös időt követően 3-tól változás vette kezdetét. 5-én egy hidegfront érkezett és emiatt áprilisra jellemző gomolyfelhők képződtek, a Tisza-tónál zivatar tört ki, jégeső is esett. 9-én sok helyen hullott néhány centiméter hó. 12-én és 13-án virradóra Zemplén kiterjedt körzetében -15 fok köré hűlt a levegő. Ezután viszont egy mediterrán ciklon határozta meg időjárásunkat; eleinte mindenütt havazott, majd a Nyugat-Dunántúl és az északi határ kivételével eső esett, míg az Alföldön ekkor szárazak maradtak az utak. 17-én újabb mediterrán ciklon érkezett, a megerősödő szél és az intenzív havazás miatt hófúvásra piros figyelmeztetés volt érvényben. 

A Dunántúlon helyenként 50 cm hó hullott. 21-én gyorsan olvadásnak indult a hó, a 

délkeleti területeken 10 fok fölé melegedett fel a levegő. Egy hideg örvény távozását követően kiderült az ég, a hóval borított tájakon 27-én reggelre bőven -15 fok alá csökkent a hőmérséklet. A 28-ai havazás után gyors és jelentős enyhülés következett be.

 

Február

A tél utolsó hónapjában sokkal több csapadék hullott a megszokottnál. 2-án egy hidegfront előtt Pécs körzetében zivatarok alakultak ki. A front mögött viharos széllel hideg, fagyos levegő érkezett, az eső havas esőbe, havazásba fordult át. A Fátyol-vízesés újból csobogni kezdett. 6-án Ceglédnél dörrent meg az ég. Az Északi-középhegységben 7-re virradó éjszaka valóságos hóömlésről számoltak be lelkes észlelőink. 10-től két mediterrán ciklon okozott napokon keresztül okozott az ország nyugati felében havas időt, több tucat útszakaszt zártak le. Ugyanakkor keleten és délen a hőmérő higanyszála 10, 12 fokig kúszott fel, csapadékról csak hírből hallhattak. 

A Balatonban enyhült a vízhiány. 22-én virradóra újabb mediterrán ciklon miatt kezdett el havazni, ám a kelet felől beáramló enyhe légtömegek következtében egyre többfelé esőbe váltott a csapadék. A Dunántúlon 50 mm-nél is több esett, a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében megáradtak a folyók és patakok.

 

Március

Különleges és érdekesen alakult az év harmadik hónapja, hiszen a télen egyszer sem volt olyan hideg, mint ekkor; valamint a legnagyobb hóvastagságot is ekkor mérték a szakemberek. Nagyjából az évszaknak megfelelően teltek az első napok, 5-től tapasztalhattunk határozott felmelegedést. 8-án 20 fok közelébe kúszott fel a hőmérő higanyszála, helyenként zivatarok is kialakultak, Etyeknél felhőtölcsért fotóztak. 14-én egycsapásra véget ért a korai tavasz, egy mediterrán ciklon vonult el országunktól délkeletre. A kiadós csapadékkal kísért légörvényt nyugat felől fokozatosan havazás váltotta fel. A viharossá fokozódó szélben a Dunántúlon valóságos hóvihar lett úrrá. Az M1-es és az M7-es autópálya járhatatlanná vált, a helyzet normalizálódása érdekében a honvédség lánctalpasait és a légimentők helikoptereit vetették be; közösségi oldalakon osztották meg egymással az emberek az információkat. A ciklon távozását követően kiderült az ég, két napon is hidegrekord dőlt, 16-án virradóra Nyírlúgoson -14,2 fokot; míg 17-én Vásárosnaményban -18,2 fokot mértek, ez volt az év leghidegebb reggele. Pár napos enyhébb időszakot követően újabb kettő mediterrán ciklon vonult át felettünk. 25-én 2,5 napos havazás vette kezdetét; délen és délnyugaton 20-30 cm-es vastagságú lett a hóréteg. 

A sok csapadék és megenyhülő idő következtében egyre több helyen léptek ki medrükből a folyók és patakok. 31-e, húsvét vasárnapja is izgalmasan telt; nyugaton havazott, míg keleten 16-17 fokot mértek. A leleményesek hónyuszit alkottak, a Kékestetőn 30-ára 106 cm-re gyarapodott a hóréteg.

 

Április

A csapadékos időjárás nem ért véget márciussal, sőt nyugaton hó is hullott. Az egyre erőteljesebbé váló olvadás miatt mind több helyen jelent meg a belvíz, a folyók szinte mindenütt megáradtak, fokozódott az ár-és belvízhelyzet. 12-e után szerencsére száraz és mind melegebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe, a hónap végéig említésre méltó csapadék nem hullott, csak kisebb záporok, elszórt zivatarok fordultak elő. 16-án este egy meteor suhant át felettünk, néhányan fotót is készítettek az égi jelenségről. 23-án éjfél után nem sokkal Hevest 4,8-as magnitúdójú földrengés rázta meg, melynek az epicentruma Erdőteleken volt. 

A rengést az ország északi vidékein sokfelé lehetett érezni. 25-én este a derült ég alatt országszerte ideális körülmények közt figyelhettük meg a részleges holdfogyatkozást

Az anticiklonális hatások kedveztek a sok napsütésnek, a hőmérsékletek elérték a nyári értékeket, több rekord is megdőlt. 30-án a Csongrád megyei Pitvaroson 32,6 fokos kánikulát regisztráltak a műszerek.


Május

1-jén és 2-án is – április végéhez hasonlóan – kánikulai meleg volt, 2-án Kelebián majdnem megdőlt a napi melegrekord, 32,5 fokot mértek ott. Ekkor nedves, labilis rétegzettségű levegő került fölénk, elsőként a Fővárost vették ostrom alá a viharfelhők. Egy nappal később a Duna-kanyarban haladt el egy erős zivatargóc, Szentendrét elverte a jég. 6-án és 7-én ismételten az országban több helyen törtek a magasba a gomolyfelhők és főként az ország középső sávjában, valamint északon alakultak ki záporok és zivatarok

11-én nyugat felől egy lassan mozgó hidegfront érkezett, az este folyamán Szegeden egy szupercella haladt át, a felhőszakadásból helyenként diónyi jég is esett. Másnap Őrben tornádó bontotta meg a házak tetejét. 17-én és 19-én is egy-egy (közvetítéseik itt és itt) zivatarlánctól volt hangos az égbolt; a szupercellákkal jég esett, erős kifutószél kísérte azokat. 

A fagyosszentek is hűvös, zivataros idővel teltek, sőt május vége sem hozott változást, 26-án egy tucat tubát fotóztak Észlelőink, míg a Mátrában nagy mennyiségű jéggel kísért zivatar téli tájat varázsolt. 29-én az Alföldön a magasban érkező afrikai eredetű homok következtében sáros eső, helyenként 50 mm-nél is több esett. 30-án két tornádó is létrejött, Ceglédnél háztetők rongálódtak. A tavasz utolsó napja sem múlt el égi háború nélkül.


Június

A májusi változékonyság tovább folytatódott, a gyakorta megnövekvő gomolyfelhőzetből zivatarok pattantak ki; jégeső és felhőszakadás is előfordult. Lassan melegebbre fordult időjárásunk, ugyanakkor mivel nem csak a Kárpát-medencében, hanem Közép-Európában máshol is rendkívüli csapadékos hetek voltak (néhol egy hét alatt 300 mm esett) ennek következtében soha nem látott árhullám indult el a Dunán. 4-én veszélyhelyzet került elrendelésre, csak Komárom-Esztergom megyében 232 ezer homokzsákot tettek ki. 5-én Érsekvaskertnél 4,2-es földrengés volt. Az árvíz elleni védekezésben gyakorlatilag az egész ország megmozdult; kicsik, nagyok, katonák, önkéntesek, férfiak és nők. A Magyar Honvédség helikoptereket, lánctalpasokat vetett be, Kisoroszit elvágta a külvilágtól a víz. Nagybajcsnál 10116 m3/s-os vízhozamrekordot mért a Vízügyi Főigazgatóság. 10-én virradóra 891 cm-es vízállással tetőzött a Duna Budapesten. A védekezést több alkalommal is zivatarok zavarták. 13-tól anticiklon húzódott fölénk, megérkezett a várva-várt nyár.

Az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriadót rendelt el. 22-én ért véget a rendkívüli meleg, heves zivatarok pattantak ki, dió és tyúktojás nagyságú jégdarabok is hullottak. 24-én heves zivatarokkal jött a következő hidegfront, Szegeden a felhőszakadás után több utcát öntött el a víz. A hónap vége mérsékelten meleg időt tartogatott.

Július

Napos, száraz, melegedő idővel indult a nyár második hónapja, a szerencsések sötétedés után megfigyelhették az ún. éjszakai világító felhőket. 2-án este 3,5-es erősségű földrengés volt a Nógrád megyei Szátokon. 5-től nedvesebb légtömegek sodródtak fölénk, elsősorban délen és keleten pattantak ki frissítő zivatarok. Ezzel együtt igazi, kellemes nyári idő volt jellemző. 11-én egy hidegfront nyomán a Tisza vonalában zivatarlánc alakult ki, felhőszakadás volt több településen. A 15-ei hidegfrontban a Hortobágyon szupercella száguldott át. Ezután egyre melegebbre fordult időjárásunk, előbb másod, majd harmadfokú hőségriadót rendelt el az ÁNTSZ, míg az OMSZ piros hőségriasztással figyelmeztetett a nagy hőségre. 

A hőhullámnak 29-én egy szélviharral érkező hidegfront vetett véget, előtte azonban Baja-Csávolyon 40,0 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Ezen a napon további kettő melegrekord is született. Összességében tehát a szokásosnál melegebb és jóval szárazabb idő volt, a tavalyi a 3. legszárazabb július 1901 óta.

 

Augusztus

Augusztus első dekádjában folytatódott a hőhullám, ismét piros hőségriasztás lépett életbe, a napi középhőmérséklet 27 fok fölé emelkedett. Pestszentlőrincen 37,6 fokos rekord meleget mértek 3-án. Némi megtorpanást követően fokozódott a hőség; 7-én, 8-án és 9-én is sorozatban dőltek meg a napi melegrekordok. 8-án volt az év legmelegebb napja, ekkor Baja-Csávolyon 40,6 fokos izzasztó hőséget mértek a szakemberek. Az éjjelek sem hoztak felfrissülést, sőt akkor is rekord meleg maradt a levegő. Végül egy hidegfronttal ért véget a hosszan tartó hőhullám, 10-én keleten heves zivatarok törtek ki, Hajdúszoboszlót elverte a jég, a vihar fákat csavart ki, háztetőket bontott meg. Nagyjából az átlagos köré csökkent a hőmérséklet. 15-én hajnalban a baranya megyei Felsőszentmárton közelében a Richter-skála szerinti 3,0-as erősségű földrengés volt. 16-án hajnalban Zabaron 3,3 fokig hűlt a levegő, három napon is megdőlt a hidegrekord. 20-án érkezett a következő hidegfront, a megerősödő szél és az elszórt zivatarok miatt többfelé elhalasztották a tűzijátékot

Ezután a hónap végéig átlagos meleg volt jellemző, 26-a és 29-e között sokfelé alakultak ki zivatarok. Budapestre és a Jászságba peremfelhővel érkeztek a viharok. A felhőszakadásokban 40-50 mm is esett.

 

Szeptember

Változékonyan indult első őszi hónapunk, a gyakorta erősen felhős égből szórványosan záporok, zivatarok is kialakultak. Később szárazra, naposra fordult időjárásunk, pár fokkal emelkedtek a hőmérsékletek, az éjszakák azonban hűvösek maradtak. 9-én egy hullámzó frontálzóna érkezett, beborult az ég, főként nyugaton esett az eső. Őszi zivatarok pattantak ki, Zircen jégeső is esett. 17-én virradóra egy markáns hidegfront hozott esőt, záport, viharos szelet; Budapesten 102 km/h-ás széllökést mértünk. Az osztrák hegyekben 1200-1300 m felett havazott. 18-án hajnalban a Bakonyban majdnem fagyott. Egy másik hidegfront után 20-án reggel az Északi-középhegységben süllyedt fagypont közelébe a hőmérséklet. Ezután néhány nap átlagosan meleg, jobbára napos idő következett, csak nyugaton voltak tartósabban felhős területek. 26-án az Alföldön helyenként felhőszakadással jöttek a zivatarok, visszaesett a hőmérséklet, északon itt-ott fagypont alá hűlt a levegő. A hónap végén a délnyugati megyékben élőknek esős, őszi időben volt részük.

 

Október

A szeptember végén kezdődött lehűlés fokozódott, Erdélyben havazott is. Anticiklonális hatások miatt felszakadozódott a felhőzet. A kiderülő égbolt alatt erősödött az éjszakai lehűlés, nappal sem volt több 10-13 foknál.

Másodikától sorozatban dőltek meg a minimumrekordok, 4-én és 5-én kimondottan téli értékeket olvashattunk a mérőegységekről. Előbbi napon Zabaron –9,3 fokig hűlt a levegő. 7-től enyhébb, nedvesebb légtömegek érkeztek fölénk, átlagos köré emelkedtek a hőmérsékletek. 11-én már-már nyarat meghazudtoló zivatarok törtek ki, peremfelhőt és lecsapó villámokat is fotóztak. 16-án nyugat kivételével sokfelé jelentős mennyiségű – 15-30 mm-nyi – eső esett. 

Az esőfelhők távozása után ránk köszöntött a vénasszonyok nyara, a napos időben 20-tól a maximumok tíz napon keresztül sokfelé 20 fok felett voltak. 23-án az országban számos helyen nyári meleget regisztráltunk, Baján 27,3 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Sokak a szabadban töltötték az ünnepet. A hónap csaknem legvégén is kora nyári meleg volt jellemző.

November

Utolsó őszi hónapunk is enyhe idővel indult, igaz 5-ig rögtön két erős hidegfront is átvonult felettünk. Ez előtt azonban a 3-án virradó éjszaka rekord enyhe volt. A második hidegfrontkor az országban több, mint tíz fokos hőmérséklet-kontraszt alakult ki; délnyugaton és északon 20-30 mm esett. Tehát nem hűlt le tartósan a levegő, sőt 9-én Sellyén 23,1 fokos maximumot rögzítettek, megdőlt a napi melegrekord. Ezen a napon hidegfront érkezett, valamint kimélyült egy mediterrán ciklon; a Dunántúlon a viharos szélben három nap alatt 30-50 mm-nyi eső esett. Ezt követően anticiklon húzódott fölénk, egyre több helyen képződött köd, maradt felhős az égbolt. 17-én reggelre olyan sűrű köd képződött, hogy nem tudtak leszállni a repülőgépek a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, majdnem elrendelték a szmogriadót. Pár napig még maradt a meleg idő, 22-től kezdődött változás. Egy hidegfront közeledésével megnyíltak az ég csatornái. 24-én utat tört a hideg a Kárpát-medencébe. Leesett az első hó, mely csak a hegyekben maradt, máshol lepelnyi hullott. Az utolsó napokban felhős és napos időszakok és tájak is voltak, nagyjából az átlagos körül alakultak a hőmérsékletek, bár előfordult egy-két keményen fagyos éjszaka is.

December

A jobbára napos időt követően egyre több helyen lett ködös, párás a levegő, borult az ég. A figyelem középpontja az Észak-Európában végigtaroló Xaver keresztnevet kapó viharciklonra terelődött. A ciklon hidegfrontja Mikulás napján érkezett meg, főként az ország középső sávjában alakultak ki gyorsan mozgó hózivatarok. Az intenzívebb gócok percek alatt 1-3 cm-es hóréteget hagytak maguk után. Jelentősen nem hűlt le a levegő, sőt 9-én egy zápor után szivárvány is volt. A következő két hétben egy hatalmas kiterjedésű anticiklon húzódott fölénk. Ez kedvezett az alacsonyszintű rétegfelhőzet kialakulásának, sokfelé tehát bezáródott a felhőzet, helyenként tartósan ködös idő volt jellemző. A ködtakaróból kiemelkedő hegycsúcsok jelentettek kivételt, ott kivételesen gyönyörű tájban gyönyörködhettünk, tengerszint felett 500-800 m között nagy mennyiségű zúzmara képződött. Az Északnyugat-Európában erőre kapó ciklonok miatt hazánkban megélénkült a délnyugati áramlás, felszakadt a ködpaplan. Karácsonyra jelentős enyhülés következett be, 27-én Békéscsabán 15,5 fokig, rekord magasságba melegedett fel a levegő, itt-ott kibújt a hóvirág.

Ezúton köszönjük minden Észlelőnk és Követőnk egész éves aktivitását!


hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak